Доктор Кожухаров: Козметиката причинява рак на белия дроб

1
Три пъти се е повишила заболеваемостта от рак на белия дроб при жените, но това не е от мръсния въздух
Три пъти се е повишила заболеваемостта от рак на белия дроб при жените, но това не е от мръсния въздух Видео: БНТ

Няма данни замърсяването на въздуха в Русе да влияe на ръста на раковите заболявания в региона.

Това заяви д-р Камен Кожухаров, управител на Комплексния онкологичен център. Според Националния раков регистър за 2015 година жените в Русе са на първо място по рак на гърдата и на маточната шийка, но увеличаване на белодробните карциноми няма.

Според статистиката броят на новорегистрираните болни в Русе остава постоянна величина през последните години.

Мъжете най-често се разболяват от рак на белия дроб, но Русе е на 12-о място. При жените е на 15-о, въпреки че д-р Камен Кожухаров отбеляза, че там се наблюдава повишение. Според него това не се дължи на мръсен въздух.

д-р Камен Кожухаров – управител на Комплексния онкологичен център в Русе: 2015, 2016, 2014 – за тия 3-4 години се е повишила три пъти заболеваемостта от рак на белия дроб при жените. В същото време статистиката показва, че жени тютюнопушачи кой знае колко не са се появили повече… И стоях и си мислих… и това, до което стигнах, до извода – битовата химия и козметиката. Жените ползват повече битова химия и козметика, голяма част от тях ползват незнайна козметика.

Д-р Кожухаров призна обаче, че по заболеваемост от рак на гърдата и на маточната шийка Русе е на водещо място. Според него това е заради по-добрата профилактика и по-активното събиране на данни, за разлика от други региони на страната – като Кърджали, където регистрираните са 168 на 100 хиляди – със сто по-малко отколкото в Русе.

д-р Камен Кожухаров – управител на Комплексния онкологичен център в Русе: Ние имаме активно събиране тука, има хора, които работят в Разград и Силистра, и в Русе, за допълнителна информация.

Д-р Кожухаров каза още, че в Русенския онкологичен център се водят на отчет 19 000 болни и броят им расте. Това, по думите му, е, защото все повече хора с рак успяват да се излекуват и живеят по-дълго.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари