Русе е една от областите с най-много доброволци

3
128 души са готови да действат при бедствени ситуации
128 души са готови да действат при бедствени ситуации Видео: БНТ

Русе е една от областите с най-много доброволци - 128 за действие при бедствени ситуации.

Във всяка община има доброволни формирования, предава БНТ. Въпреки това, според пожарникари, България не може да се похвали с добре развито доброволческо движение, за разлика от другите европейски страни.

Едно от най-активните доброволчески формирования в русенска област е в община Сливо поле, което е създадено през 2007 година. 12 мъже на възраст между 23 и 60 години денонощно са в готовност да се отзоват при пожари, наводнения, тежки катастрофи или при тежки зимни условия. Разполагат с 9 специализирани автомобила.

23-годишният Пламен Иванов си спомня бедственото положение през февруари, когато се наложило с високопроходимата машина да доставят хляб в село Юделник.

Пламен Иванов: Всеки би се зарадвал на такова нещо - да помогне на хората, да види, че са радостни, че са щастливи.
Михаил Чиликов, зам.-кмет на Община Сливо поле: Не спим по цели нощи, но трябва на хората да се помага.

Всички доброволци в Сливо поле са служители на общината и нямат проблеми с освобождаването си от работа, за да участват в спасителна акция. Но много други, които работят в предприятия, са принудени да си вземат неплатен отпуск.

Корнелия Желева, ръководител на доброволното формирование: Тепърва предстои да излезе новата наредба, в която ще бъде уреден този въпрос, където държавата ще отпусне пари в общинските бюджети, с които ще могат да помагат на работодателите и на работниците, които са назначени там, а са и доброволци.

България обаче все още е назад по численост на доброволците. В световен мащаб те са много повече отколкото пожарникарите.

комисар Димитър Павлов, директор на РД ПБЗН - Русе: Наброяват над 20 млн. при 2 млн. и половина професионални пожарникари. В България нещата стоят едно към едно.

Държавата осигурява за всички доброволци средства за облекло, обучение и застраховка.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари