Русе бе домакин на състезанието по безопасност на движението по пътищата

0
Първото по рода си състезание по безопасност на движението обхваща ученици от предучилищна и училищна възраст
Първото по рода си състезание по безопасност на движението обхваща ученици от предучилищна и училищна възраст Снимка: Община Русе

В ОУ „Отец Паисий“ в Русе бе проведен националният кръг на състезанието по безопасност на движението, съобщават от общината

В него се включиха 12 отбора от 12 области на страната. Учениците, които премериха сили в надпреварата, бяха от втора състезателна група – от 8 до 10 клас.

Първото по рода си състезание по безопасност на движението обхваща ученици от предучилищна и училищна възраст и е под егидата на Министерството на образованието и науката. В първия ден от надпреварата децата трябваше да покажат своите теоретични знания под формата на тест с 30 въпроса от учебната програма. През втория ден учениците имаха за преодоляване практически изпит – каране на велосипед с една ръка, балансиране и преминаване през греда и каране с различна скорост. Освен наученото за безопасното придвижване по пътищата, децата с радост показаха и своите умения да общуват помежду си, да се уважават и да си помагат както по време на състезанието, така и извън него.

Ученици от русенското училище-домакин бяха подготвили забавен и поучителен скеч за опасностите при невнимателно шофиране.

За съжаление метеорологичните условия не позволиха състезанието да се проведе в двора на училището, затова физкултурният салон приюти участници, жури и публика. След оспорвана двудневна надпревара победители в състезанието станаха СУ „Христо Ясенов“, представящи Софийска област, втори се класираха ПГСС „Н. Пушкаров“ от Област Търговище, а на трето място останаха учениците от СУ „Христо Ботев“, Област Бургас. Русе беше представен от отбора на ПГ по речно корабостроене и корабоплаване, който се класира на 11 място.

Заместник-кметът на Русе Димитър Недев сподели, че с отличната организация на събитието градът за пореден път е утвърдил името си на „града на първите неща“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари