Русе е домакин на националния кръг на състезанието по безопасност на движението

1

Дванайсет отбора от дванайсет области в страната мерят сили на провеждащия се в Русе втори национален кръг на състезанието по безопасност на движението по пътищата.

Той обхваща ученици от 8 до 10 клас. Подобна надпревара се реализира за първи път в страната. Днес участниците трябваше да решават тест от 30 въпроса по учебната програма, а утре е практическата част, по време на която ще се демонстрират майсторски умения по колоездене.

Сред тях са управление на велосипед с една ръка, балансиране и преминаване през греда и каране с различна скорост. Поради неблагоприятните метеорологични условия всичко това ще се случи във физкултурния салон на училището, а седем членна комисия ще оценява учениците. На официалното откриване присъстваха заместник областните управител д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, заместник-кметът на община Русе Димитър Недев, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, Любка Алипиева, която е главен експерт в Министерството на образованието и науката, Милен Марков, държавен експерт от Агенцията за безопасност на движението по пътищата, както и представители на други институции като БЧК и ОД на МВР.

За съжаление всеки ден чуваме новини за произшествия на пътя, ранени пешеходци, шофьори и пътници, а не рядко и за загинали хора. Да, това е свързано с много мъка и болка, но сме длъжни да разберем, че в повечето случаи единствено от нашите умения и действия зависи дали въобще ще се стигне до подобна трагедия. Това не е просто поредната новина, а нечия съдба!

Длъжни сме да бъде разумни, да не подценяваме ситуацията на пътя, а също и да не надценяваме собствените си способности. Вярно е, че понякога изкушението от високата скорост е голямо, но то почти винаги завършва трагично. Затова трябва да поставим фокус и върху превенцията, а какъв по-добър начин да започнем именно от децата!?“, каза заместник областният управител Хебибов.

Също така той отбеляза, че според него това е началото на поредица подобни събития, които в крайна сметка ще доведат до спад в броя на катастрофите. Хебибов изрази лична подкрепа, както и тази на Областна администрация при провеждането на подобен род събития. „Нека с общи усилия покажем, че можем да се преодолеем и това безумие, което отнема живота на над един милион души по света всяка година! Не само вярвам, но съм и сигурен, че можем да бъдем добрия пример в преодоляването на черната статистика!“, допълни още той.

Д-р Стефка Караколева също поздрави участниците и им пожела успешна работа. Тя сподели, че е изключително приятно изненадана от активността на учениците и учителите. „Бъдете активни и разумни участници в движението по пътищата, защото вие сте бъдещето на България.“, каза д-р Караколева.

В последните години се обръщаме все повече към младите хора, към децата, за да бъдат възпитани в добродетели, които част от възрастните са пропуснали в своето образование – като правилата за движение по пътищата.“, каза заместник-кметът Димитър Недев. Той пожела още успех на участниците и да се забавляват в Русе, тъй като особено днес в града се провеждат множество интересни събития.

Началникът на РУО д-р Росица Георгиева благодари на учениците за стремежа, желанието и усърдието да покажат своите знания и да научат нещо ново. „Мечтайте и постигайте целите“, каза още тя. Освен това д-р Георгиева благодари на домакините в лицето на директора на ОУ „Отец Паисий“ Биляна Алексиева за създадената перфекта организация. Алексиева каза, че от училището правят всичко възможно отборите от другите населени места да се чувстват като у дома си. Русе е представляван от възпитаниците на Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване.

Присъстващите днес имаха възможност да видят и кратко представление на ученици от ОУ „Отец Паисий“, които на практика изложиха наболелия за всички ни проблем, свързан с безопасното шофиране.

Утре ще станат известни имената на победителите в състезанието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари