Румен Радев: Трябват разкрития, трябват присъди, конфискация, връщане на пари

7
Не искам България да продължава да бъде синоним на корупция
Не искам България да продължава да бъде синоним на корупция

Не можем да градим модерна България, ако оставим нещата по старому - да се вихри безнаказаност и беззаконие.

Възстановяването на държавността у нас минава през възмездието. Не искам България да продължава да бъде синоним на корупция, а това ще се промени не с мълчание, а с разнищване и пречистване. Трябват разкрития, трябват присъди, конфискация, връщане на пари. Премиерът всяка седмица събира пряко подчинените му служби и компетентни органи и както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица. Иначе ако и сега компетентните органи бъдат изпреварени от медиите, няма да могат да мотивират своето бездействие. 

Според мен проблемът на министър-председателя не е в липсата на домашни визити у негови министри и партийци. Не е дори и във факта, че назначеният от управляващите антикорупционен орган не хваща необяснимото богатство на някои политици и дори да го правеше, той щеше да констатира само крайната фаза на корупционния акт и малка част от откраднатото. Истинският проблем на премиера е, че безконтролността на управлението генерира корупция в големи размери и това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите и оставки.

Диалогът ми с изпълнителната власт е труден и това се дължи на безконтролното управление и безнаказаната корупция, но има важни теми, по които съгласието е наложително, като привличането на стратегически инвеститор в областта на автомобилостроенето. По тази тема имах ползотворни разговори с федералния президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер при посещението му у нас миналия месец. По моя инициатива посетихме водещо германско предприятие и то в района на Пловдив, за да може чрез германските медии да стигне до широката общественост в Германия посланието, че нашият модел на икономическо сътрудничество е успешен и че България е надеждна и перспективна дестинация. Преди два дни получих обнадеждаващо писмо от президента Щайнмайер и всичко това е изцяло в подкрепа на българското правителство. Ще бъда първият, който ще поздрави кабинета, когато сключи договор със стратегически инвеститор.

От своя страна премиерът пое личен ангажимент към мен за възстановяване на Висшето военновъздушно училище, който изпълни в кратък срок, за което му благодаря, макар че такива политики трябва да стават по убеждение на самото правителство, а не в резултат на моя намеса. Но дори и безвъзвратно закъсняла, тази стъпка е много важна и тя трябва да бъде подкрепяна. Има и диалог, и взаимодействие по стратегически важни теми, но разкриването на Висшето военновъздушно училище не може да бъде цената на моето мълчание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари