Румен Радев: Приемането на България в Шенген е национален приоритет

0

Президентът се срещна с председателя на Националния съвет на Австрия

Приемането на България в Шенген е национален приоритет и като отговорна и надеждна държава-член на Европейския съюз (ЕС) страната ни полага големи усилия за охраната на външните европейски граници. Това заяви президентът Румен Радев на среща с председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка, който е на официално посещение у нас.

Българският държавен глава посочи, че България е вложила много ресурси от националния си бюджет, за овладяването на миграционния натиск, и е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенгенското пространство още през 2011 г. По думите на президента, приемането на България в Шенген ще окаже положителен ефект не само за гражданите на страната ни, но и за бизнеса, включително за големия брой австрийски компании, които развиват дейност у нас, съобщиха от пресслужбата на президента.

Румен Радев и Волфганг Соботка бяха единодушни, че за опазването на външните граници на ЕС е необходима по-активна солидарност на европейско ниво и общи усилия на всички страни членки. Президентът изрази признателност за подкрепата на Австрия за това Европейската комисия да насочи повече средства за укрепването на българо-турската граница. „Необходими са и съвместни усилия за борба с финансовите мрежи и центрове, разположени в редица европейски страни, които обезпечават не само нелегалната миграция, но и захранват корупцията“, заяви още Румен Радев, като запозна Волфганг Соботка с предлагания от България проект за оперативна група с участието на всички държави от ЕС, които да координират действията си за преустановяване на финансовите средства за трафик на хора.

Волфганг Соботка изрази тревогата на австрийското общество от засиления нелегален трафик на хора към ЕС, който повдига въпроси от гледна точка на сигурността. Той подчерта и че Австрия високо цени усилията на България за охраната на външните граници на ЕС, което е обща задача на всички държави членки. Австрия не е повдигала въпрос за работата на българските служби за сигурност като условие за приемането на България в Шенген, стана ясно още на срещата.

По време на срещата Румен Радев и Волфганг Соботка отбелязаха добрите икономически връзки между България и Австрия, която е вторият по големина реален инвеститор в българската икономика. Двамата обсъдиха и европейската интеграция на Западните Балкани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    русенец
    Напротив, не се е побъркал. За първи път от 6 години да вземе правилно решение и да каже една правилна приказка. Явно информацията, която отива към него е точно в тази насока - това е единствения правилен подход за страната ни. Иначе може да станем като Армения, Грузия, Израел, Украйна. Дългогодишно и традиционно неутрални държави разбраха, че ако се НЕУТРАЛЕН, бързо те неутрализират. Така постъпиха и Финландия, Швеция, Австрия. Държави, които не искат да бъдат неутрализирани. Това е истината, уви, такава е
  • 0
    1
    Ей,
    Румене? Ти побърка ли се, бе, пич? На куц кон залага ли се, бре? Я помисли!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари