Румен Радев: Напълно възможно е България да бъде приета в Шенген още тази година

0
България е изпълнила всички условия за влизане в Шенген без никакви ограничения още през 2011 година
България е изпълнила всички условия за влизане в Шенген без никакви ограничения още през 2011 година Снимка: Президент на РБ

България е изпълнила всички условия за влизане в Шенген без никакви ограничения още през 2011 година

Напълно възможно е България да бъде приета в Шенген още тази година, стига да се положат усилия в още няколко направления и да бъде продължено започнатото от служебните правителства. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос дали е реалистично тази цел на страната ни да бъде постигната до края на годината. Държавният глава коментира темата на „Дондуков“ 2 по време на пресконференцията с президента на Република Албания Байрам Бегай, който е на официално посещение у нас.

България е изпълнила всички условия за влизане в Шенген без никакви ограничения още през 2011 г., подчерта президентът. По думите му някои държави решават свои вътрешни политически проблеми и това е факт, който трудно може да се промени, но трябва да направим всичко възможно тези бариери да отпаднат. Той напомни за интензивната работа на служебните правителства с министър-председател Гълъб Донев на всички дипломатически и експертни нива в рамките на 10 месеца, както и за положените усилия за разработване на необходимата законодателна база, необходимите подзаконови актове, както и за проведените множество срещи на дипломатическо ниво.

Румен Радев подчерта, че в множеството си разговори с премиера на Нидерландия Марк Рюте е получил уверения, че при отпадането на Механизма за сътрудничество и оценка страната ще подкрепи напълно членството на България в Шенген без никакви ограничения. „Убеден съм, че премиерът Марк Рюте ще спази тази договорка“, каза още държавният глава и заяви очакване в най-скоро време Нидерландия да обяви пълна подкрепа за България и Румъния за членство в Шенген без ограничения. Българският президент припомни и че при обявяването на отпадането на механизма през септември т. г., председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се позова на доклад, готов още средата на юни, отчел работата на България една година назад, тоест тази, извършена от служебното правителство.

По думите на държавния глава подкрепата от Австрия е въпрос на убеждаване не само на държавното ръководство, но и на австрийската общественост, че това е изключително необходима стъпка. Той напомни и за инициативата на България за изграждане на оперативна целева група за противодействие на нелегалния трафик на хора и за споделяне на разузнавателна информация, на чиято база да започнат съвместни координирани акции за разбиване на нелегалните финансови и оперативни центрове на цялата територия на ЕС. По думите му това е изключително важно за Австрия. Идеята беше представена от българския президент докато представляваше страната ни в рамките на Съвета на Европейския съюз и бе посрещната с огромно одобрение. По думите на президента само така можем да се справим ефективно с нелегалния миграционен трафик.

Румен Радев призова българското правителство да довърши докрай започнатия от служебните правителства подход, за да може останалите държави да изпратят свои представители у нас, така че да започне съвместна координирана работа. „Надявам се да има енергични стъпки в тази посока, защото беше поет ангажимент и от Нидерландия, и от Австрия октомври т.г. ние да влезем в Шенген и по въздух, и по море и най-важното по суша. Очаквам правителството да извърви последните необходими стъпки, така че да се поздравим с успех“, каза още президентът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    1
    РУК за Ръша
    Педерадев, антибългарски боклук, ти за минавай при господарите ти от Кремъл! Когато изритаме ВСИЧКИ кумуняги, слуги на Мордор, само тогава България ще се оправи!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари