България и Австрия ще продължат да се борят заедно с нелегалната миграция

0

Румен Радев изрази очакването си редовното правителство да се възползва от постиженията на служебния кабинет, за да може да се ускори присъединяването на страната ни към Шенген при срещата си с канцлера на Австрия

България и Австрия ще продължат партньорството си в борбата с нелегалната миграция и за охраната на външните граници на ЕС в интерес на сигурността на европейските граждани. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер, които проведоха днес среща във Виена. По покана на австрийския канцлер българският държавен глава е на работно посещение в Австрия за участие в тазгодишното издание на Европейския форум Вахау, съобщиха от Президентството.

България работи за присъединяването си към Шенген още през тази година, подчерта на срещата Румен Радев. Президентът изрази и очакването си редовното българско правителство да се възползва от постиженията на служебния кабинет, за да се материализират усилията на страната ни в тази насока.

Двамата обсъдиха стартиралия европейски стратегически подход за управление на външните граници през следващите 5 години, с приоритетната роля на България, включително оказване на финансова подкрепа за страната ни.

Президентът Радев изрази очакването си все повече държави членки да изпратят у нас свои представители в инициираната в резултат на засиленото сътрудничество между България и Австрия целева работна група за противодействие на нелегалната миграция. Нейният фокус е върху разследването на финансовите и организационни мрежи в Европа, които ръководят тази престъпна дейност, а президентът изрази надежда новото редовно правителство да открие центъра на целевата група в поетия вече като ангажимент срок.

По време на срещата Румен Радев и Карл Нехамер обсъдиха и широк кръг от въпроси на българо-австрийските отношения, сред които икономическото и инвестиционно сътрудничество, партньорството в сферата на сигурността, както и теми от дневния ред на ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари