Румен Радев: Какво внесохте в българската армия за 10 години, за да изнасяте сега?

10
Въпросът на държавния глава бе отправен към ГЕРБ по време на консултациите за съставяне на кабинет
Въпросът на държавния глава бе отправен към ГЕРБ по време на консултациите за съставяне на кабинет Снимка: Кадър Фейсбук

Въпросът на държавния глава бе отправен към ГЕРБ по време на консултациите за съставяне на кабинет

Какво внесохте в българската армия за 10 години, за да изнасяте сега? Това попита президентът Румен Радев в процеса на консултациите за съставяне на кабинет с ГЕРБ – СДС.

Нужно е правителство, което да поеме отговорност в тези трудни времена, заяви държавният глава.

Президентът припомни, че редица конституционно определени органи са с изтекъл мандат.

Това, което непрекъснато повтаряте – приемането на еврото, е невъзможно с управител на БНБ с изтекъл мандат“, подчерта Радев, предаде Епицентър.

Вярвам, че осъзнавате, че победата ви на изборите е една огромна отговорност, защото страната е в тежка политическа и социално-икономическа криза“, заяви в началото на консултациите Радев, поздравявайки ГЕРБ-СДС за представянето на предсрочния вот.

Румен Радев: Към ГЕРБ се гледа с голяма надежда - ВИДЕО

Очакванията към носителите на първия мандат са големи за съставяне на правителство, което да може да поеме отговорност за страната“, изтъкна президента. Той подчерта, че формирането на кабинет ще бъде ключово за дължината на живота на 48-ото Народно събрание.

Президентът попита представителите на ГЕРБ – СДС каква е вероятността за кабинет според тях.

Радев попита представителите на ГЕРБ какво е отношението им към държавния бюджет. Запита дали смятат, че трябва да се удължи действието на сега действащия държавен бюджет, трябва ли служебният кабинет да внесе проектобюджет. Сподели и опасенията си, че бюджетът може да се превърне в наддаване.

Президентът Радев поиска коментар и по внесеното от ГЕРБ – СДС предложение за даване на оръжие на Украйна.

След няколко избора отново ГЕРБ-СДС сме първа политическа сила. Това го отдаваме отчасти на разбирането на гражданите, че трябва да приключат експериментите в държавата, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова.

Положихме всички усилия, за да има работещо Народно събрание. Парламентът вече работи и се провеждат изслушвания и дебати по закони, изтъкна още тя. Давайки си сметка, че зимата и доходите на гражданите ще бъдат основна тема, както и заявките на някои партии, ние се опасяваме бюджетът за 2023 да не се превърне в сватбарско наддаване, заяви Атанасова.

Според нея е нужно държавническо мислене, за да не се стига до нови предсрочни избори.

Планът за възстановяване и устойчивост трябва да се преразгледа, за изграждането на т.нар. батерии подозираме лобистки интереси, подчерта Делян Добрев.

Той подчерта, че трябва да се сключи дългосрочен договор за доставка на газ и това е залегнало в техните планове. Президентът посъветва ГЕРБ да изтеглят тази точка, тъй като служебният кабинет вече е направил постъпки и е провел конкурс с цел сключване на дългосрочен договор. В него не участват държави и фирми под санкции, уточни Радев.

Президентът попита Даниел Митов как вижда темата за предоставяне на оръжие на Украйна.

Бих наблегнал на термина военно-техническа подкрепа, подчерта Митов. Закъсняхме, сега трябва да измием този срам, смята депутатът от ГЕРБ.

В сътрудничество с МО трябва да видим какви наличности можем да отделим и естествено, да започнем разговори с нашите съюзници. Следим т.нар. ленд-лиз, но българското правителство трябва да знае какво да поиска по програмите за заместване, каза Даниел Митов.

Той обърна внимание, че България няма посланик в НАТО. „България не стои добре в рамките на НАТО и не се възприема като силен член на евроатлантическата общност“, продължи Даниел Митов.

Президентът възрази на констатацията, че България се възприема като слаб член на НАТО. „Дали сме силен или слаб член зависи от нашия военен капацитет и от нашата съвместимост. За десетте години, в които вашата партия управляваше, какво внесохте в българската армия, за да изнасяте сега. България закъсня с 15 години с модернизацията на армията“, подчерта държавният глава.

Държавният глава вече уточни, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът имало да свърши много работа. Той очаква партиите да поемат отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент. Тогава, според президента, въпросът за властта е обсебил цялата дейност на Народното събрание, а парламентът е потънал в скандали. Радев ще провежда консултациите изчерпателно.

Според него възможността за кабинет на малцинството зависи от принципите, но това по думите му в България е изключително трудно.

За Радев българската парламентарна политическа система върви към криза, а начинът да се излезе, е да се върне доверието към парламентаризма.

През изминалите дни се проведоха и консултации на контактната група, натоварена със задачата да се сближат партиите в 48-ото НС с цел съставяне на мнозинство. В разговорите се включиха само ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“.

Работещо, изповядващо евроатлантическите ценности правителство е нужно на България, заключиха Росен Плевнелиев и Соломон Паси, ръководители на контактната група.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    До 3
    Вътре.
  • 3
    3
    До 2
    А къде са мутрите - вън или вътре???
  • 2
    2
    Наистина
    Точен и ясен както винаги .
  • 20
    1
    Един друг
    Ако няма някаква мошенгия в избора на ГЕРБ на първо място за пореден път, остава само отново потвърденото старо правило че българският народ в голямата си част е мноооого прост. Някъде към 80% от останалите на територията, което си е вече проблем. Колкото до Деса, Сю-то и габровския теолог, мога да кажа само едно - да са живи и здрави и да се радват, че са попаднали на народ да ги търпи. Да се радват и че Радев не ги е ошамарил още.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари