Румен Радев: Има несъразмерност във финансирането на големите и малките общини

2
Президентът беше на посещение в Каспичан
Президентът беше на посещение в Каспичан

Необходимо да се създават по-добри условия за живот в малките населени места, защото младите хора там също искат качествено образование, здравеопазване, работа и обществени услуги“.

Това е заявил президентът Румен Радев при посещението си в Каспичан по време на празника на града, съобщават от пресцентъра на държавния глава.

В приветствието си към гражданите държавният глава е посочил, че държавата има неотменим ангажимент да подкрепи младите хора да остават в малкия град, да учат, да се реализират и да бъдат достойни граждани и наследници на своя край.

 Снимка: Президентство на Република България

България ще бъде успешна, когато и малките общини са силни и независими финансово“, подчерта Румен Радев, който обсъди перспективата за финансова децентрализация на общините в разговора си с кмета на Каспичан.

Кметът Милена Недева отчете пред държавния глава проблемите, свързани с все по-ниската раждаемост, високата смъртност и напускащите Каспичан млади хора, като основни предизвикателства за града. Недева посочи, че сред основните критерии за държавно и европейско финансиране е броят на жителите на дадено населено място, което не е достатъчно добър измерител на необходимостта от финансова подкрепа.

Има несъразмерност във финансирането на големите и малките общини. Ако загубим малките, ще бъде пагубно, ще загубят и големите“, отбеляза Румен Радев.

 Снимка: Президентство на Република България

Президентът добави, че държавата трябва да подпомага уникалните местни дребни производства по примера на други европейски страни.

Държавният глава изрази съжаление, че често общините получават подкрепата на държавата според партийната принадлежност на кметовете и затова е необходима промяна на тази порочна практика.

В словото си пред гражданите на Каспичан държавният глава сподели, че е получил от кмета на града подарък - розетата от Плиска.

„Нека гледаме назад към нашето славно минало, нека го пазим. Но да виждаме и себе си в бъдещето и нашата отговорност за това!“, заяви президентът. Румен Радев увери, че като държавен глава ще положи усилия да продължават дейностите за разкриване на огромното национално богатство и духовното наследство в древната столица Плиска.

В рамките на посещението си в Североизточна България, президентът посети и Нови пазар, първата българска столица Плиска, новият храм „Св. Димитър“ в село Стан и местен завод за санитарна керамика. Тази събота държавният глава ще разгледа и скалния релеф „Мадарски конник“, заедно с кмета на село Мадара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари