Румен Радев говори за кризата в държавността

0
Въпросите с "Олимпик" и Търговския регистър имат много по-дълбоко измерение, отколкото ни се представят
Въпросите с "Олимпик" и Търговския регистър имат много по-дълбоко измерение, отколкото ни се представят

Проблемите със застрахователната компания "Олимпик" и Търговския регистър говорят за криза в държавността, смята президентът Румен Радев.

Рисковите фактори продължават да стоят пред българските Военновъздушни сили, коментира още Радев, който присъства на честването на 70-ата годишнина от създаването на Българската военнотранспортна авиация и празника на 16-та транспортна авиационна група днес в район на авиобаза "Враждебна".

"Въпросите с "Олимпик" и Търговския регистър имат много по-дълбоко измерение, отколкото ни се представят", каза Радев, цитиран от агенция "Фокус". По думите му не става въпрос за "технически въпрос, немарливост, некомпетентност на държавни служители и за търсене на решение за компенсация на ужилените, а вече става въпрос за липса на прозрачност и отчетност, без които няма как да има ефективна администрация. Тук става въпрос за абдикация от отговорност, оттам за криза в доверието и в държавността", заяви Радев.

Той коментира, че Търговският регистър "гърми в момент, в който българското правителство поема писмени ангажименти пред нашите европейски партньори за ясни условия за подготовка за приемане във валутнообменния механизъм, които касаят засилен контрол на застрахователния и пенсионноосигурителния сектор, засилени мерки за прозрачност и борба с корупцията и мерки за ефективно управление на държавните предприятия".

"Имаме скандала по застраховането, което показва, че на практика няма надзор", подчерта Радев.

По думите му в същото време има увеличаване на капитала на държавната консолидационна компания с 500 млн. лв. за ремонт на язовирите по непрозрачен начин. Радев попита как е възможно да се има доверие в институциите.

Проблеми и с авиацията

"Рисковите фактори продължават да стоят пред българските военновъздушни сили. Те не са снети. Знаем ги всички", коментира Радев във връзка със зачестилите инциденти в авиацията. Той посочи, че става въпрос за недостатъчно изправна техника, недостатъчно ресурси за подготовка, от което идва ниското количество летателни часове. По думите му това повишава рискът от произшествия.

"Не е въпросът просто да се лети, трябва да има такива технологии, които да ни позволяват да имаме съвместимост и да изпълняваме безопасно и ефективно задачите заедно с нашите съюзници", заяви президентът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари