Румен Радев: Някои явно искат да влезем в еврозоната през задния вход

1
Досега гражданите плащаха винаги цената на всички реформи на некомпетентните и користни политически решения, заяви Румен Радев
Досега гражданите плащаха винаги цената на всички реформи на некомпетентните и користни политически решения, заяви Румен Радев Снимка: Facebook

Досега гражданите плащаха винаги цената на всички реформи на некомпетентните и користни политически решения, заяви Румен Радев

"Някои явно искат да влезнем в еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката и както се представят решенията на много от проблемите". Това каза на брифинг за медиите държавният глава Румен Радев днес, помолен да коментира упреци към служебното правителство, че е нарушило решение на Народното събрание във връзка с необходимите стъпки за членство в еврозоната от 1 януари 2024 година, предаде БТА.

"Влизането на България в еврозоната не е въпрос на надхитряне и шмекеруване, а преди всичко на доверие, на прозрачност, на откритост и на реални постижения", посочи президентът.

Радев заяви, че министърът на финансите много ясно е констатирал реалната ситуация в страната. "Мога да заяви, че служебното правителство постигна най-големия напредък до момента към еврозоната. Това е подписването на Меморандума за производство на евромонетите, което искаше подкрепата и на Европейската комисия и на всички държави от еврогрупата", посочи той.

По думите му служебното правителство не може да компенсира "липсата на политическа воля от партиите в предишния парламент, които отказаха да приемат законите, които трябва да осигурят пътя ни по-нататък към еврозоната".

Според Радев до голяма степен инфлацията, която ни спира в момента към еврозоната, се дължи на предишни управленски решения. "Нека да не ги изброяваме какви са те", добави той.

Държавният глава смята, че влизането на България в еврозоната ще доведе до съществени икономически ползи, но според него най-важното е да бъдат убедени гражданите – "защото те масово не вярват". "Защото досега плащаха винаги цената на всички реформи на некомпетентните и користни политически решения", коментира Радев.

"Това, което прави служебното правителство, въпреки заварената криза, въпреки заварената тежка инфлация, е една много стабилна основа, на която следващото редовно правителство ще може здраво да стъпи и да има с какво да прецени и да реши – кога и как, ние наистина да се присъединим към еврозоната", каза още държавният глава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари