Румънци нарушиха забраната и се изкъпаха в Рилските езера

0
Глобата е от 500 до 5 000 лева.
Глобата е от 500 до 5 000 лева.

Пореден случай на нарушители, влезли да се изкъпят в Рилските езера

Този път нарушителите са румънски туристи. Строго забранено е навлизането в ледниковите езера, за да се запазят от външните фактори възможно най-дълго време. Глобата за нарушителите е от 500 до 5 000 лева.

На клип, разпространен в социалните мрежи, се вижда, как румънските туристите навлизат в едно от езерата, но след като служител на Национален парк Рила им прави забележка, те излизат, видя БНТ

Бързо след като разбират, че подлежат на глоба, нарушителите изчезват, без да предоставят документи за самоличност.

"В момента тече процес по издирване, издирваме ги с помощта на МВР. Ще им бъде наложена санкция. Те не са и единствените, на които ще им бъде наложена санкция. Вече имаме наложен един акт последната седмица имаме и констативни протоколи съставени, точно за навлизане в езерата", каза Владимир Милушев-директор на Национален парк Рила.

В последните години често ставаме свидетели на нарушения на забраната за влизане в езерата. Миналата година в тях влязоха и сръбски туристи. От Национален парк Рила планират поставяне на знаци и на английски език и провеждането на информационна кампания.

"Кампанията е, за да разясним на хората, че реално имаме проблем с езерата, че проблемът идва от нас, като сме горе посетителите и че ако спазваме две прости правила. Да се движим по маркираните пътеки, за да може по малко ерозия и по-малко земна маса да достига до езерата и да не влизаме в езерата, за да навлизат по-малко органични вещества в езерата, които пък създават условия за развитие на нетипична растителност", каза Владимир Милушев.

С общите усилия на Община Сапарева баня, парковата охрана, както и полицията, тази година са сведени до минимум нарушителите, които с високопроходими джипове извозваха туристи до Седемте рилски езера.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    Свиро...
    Не може да очаквате всички туристи да са запознати със закона. За това има табели и знаци. Не да дебнете кого да ужулите 5000 лева. Като няма знак, ще им пръднете на кочана
  • 6
    1
    Мдфк
    Бахти гадните мангали тъпи сега големи глоби трябва за тия изроди!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари