Румъния вдига пенсиите и минималната работна заплата

0
Част от пенсиите ще бъдат увеличени с 40%, заяви румънският премиер
Част от пенсиите ще бъдат увеличени с 40%, заяви румънският премиер

Част от пенсиите ще бъдат увеличени с 40%, заяви румънският премиер

Пенсиите в Румъния ще нараснат от 1 януари 2024 г. с минимум пет процента, а някои ще бъдат увеличени с 40 или с 20 на сто. Това обяви днес румънският премиер Марчел Чолаку в интервю за телевизия Диджи 24, информира БТА.

Румънският премиер посочи, че целта на пенсионната реформа е да се премахнат редица положения на неравнопоставеност сред пенсионерите и увери, че от следващата година в Румъния няма да има пенсии от 1000 леи (393 лева).

В Румъния има близо пет милиона пенсионери, а средната пенсия е около 2000 леи, според централизирани данни на Националната пенсионна каса, цитирани от Аджерпрес.

Чолаку каза, че пенсиите ще бъдат индексирани поне с равнището на инфлация, която през последните месеци е двуцифрено число. Запитан дали това означава, че пенсиите ще бъдат вдигнати с 15 процента, той отговори, че увеличенията ще бъдат различни за различните категории пенсии, като при големите и социалните пенсии увеличението може да е 5 на сто, докато малките пенсии ще нараснат с 40 или с 20 процента.

Румънският премиер съобщи още в интервюто пред Диджи 24, че утре правителството ще приеме постановление, с което минималната работна заплата се увеличава от 3000 леи (1179 лв.) на 3300 леи (1297 лв.), а минималната работна заплата в строителството – от 4000 леи (1572 лв.) на 4500 леи (1769 лв.)

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари