Минималната заплата в Румъния достига почти 1300 лева

0
От 1 октомври минималната работна заплата в северната ни съседка се увеличава с 10 процента
От 1 октомври минималната работна заплата в северната ни съседка се увеличава с 10 процента

От 1 октомври минималната работна заплата в северната ни съседка се увеличава с 10 процента

Румънският премиер Марчел Чолаку обяви днес увеличение с 10 процента на минималната работна заплата – от 3000 леи на 3300 леи брутно (от 1181 лв. на 1298 лв.), предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

„Това правителство няма да се откаже от приоритета за увеличаване на минималната работна заплата и искаме да има още една стъпка на увеличение през 2024 г., която ще обсъдим със социалните партньори“, заяви румънският премиер в началото на правителственото заседание днес.

Решението ще влезе в сила от 1 октомври.

В интервю за телевизия Диджи 24 вчера румънският премиер обяви, че днес ще бъде взето решение и за увеличение на минималната работна заплата в секторите на строителството, земеделието и хранителната промишленост.

Днес министър-председателят съобщи, че това решение е било свалено от дневния ред, тъй като от представени тази сутрин разчети на финансовото министерство е станало ясно, че заради въвеждането на здравни вноски за всички служители, нетните заплати в тези сектори може да намалеят.

„Нито една минимална нетна заплата не трябва да пада!“, заяви Чолаку, обяснявайки защо е било отложено въвеждането на увеличение на минималната брутна заплата в тези сектори. Премиерът уточни, че министерствата ще анализират отново тези текстове, а дотогава всички заплати в строителството, земеделието и хранителната промишленост ще останат както досега.

Телевизия Диджи 24 пояснява, че при заплата от 4000 леи и без внасяне на здравна вноска, нетната заплата е 3150 леи (1238 лв.). Ако брутната заплата нарасне на 4500 леи, каквото намерение бе обявило правителството, но се плащат и здравни вноски, нетната заплата в този сектор би спаднала на 3094 леи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Чаушеску
    Румъния винаги е била преди нас. Минимална при нас уж с уговорки и обещания 933 от 01.01.2024, а румънците ще вземат по 1300. Може да са всякакви ама имат държава, а ние нямаме нищо. За това много българи си изнесоха бизнесите в Румъния.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари