Румъния увеличи такса Дунав мост за българските фирми

0
Променена е абонаментната такса за български фирми, чиито представители преминават по Дунав мост с леки автомобили
Променена е абонаментната такса за български фирми, чиито представители преминават по Дунав мост с леки автомобили

Променена е абонаментната такса за български фирми, чиито представители преминават по Дунав мост с леки автомобили.

Това съобщиха от Българо-румънската търговско промишлена палата.

Абонаментът бе въведен през 2013 г. единствено от румънската страна с цел да се улесни бизнесът от двете страни на реката и да се облекчи плащането на такси от фирмите, на които се налага да пътуват непрекъснато между България и Румъния.

Промяната е от началото на 2018 г. Ако досега българските представители на бизнеса, пътуващи с леки автомобили, са заплащали чрез абонамент по 1,20 леи за едно преминаване на моста, при новите условия те заплащат 11 леи. Максималният брой на пътуванията в рамките на абонамента е намален от 30 на 20. Няма промяна обаче за автомобилите с румънска регистрация, за които едно преминаване на моста продължава да е 1,20 леи.

От палатата са изпратили официална молба до Посолството на България в Румъния за отнасяне на въпроса до институциите в северната ни съседка, които имат отношение към този проблем. Ръководителят на Службата по търговско-икономическите въпроси Ивайло Маринов и консулът ни в Букурещ Мирчо Иванов са се срещнали с представители на румънската Национална компания за управление на пътната инфраструктура.

Имаме уверението, че съвсем скоро проблемът ще се разреши“, каза Ивайло Маринов, предава Монитор.

Абонаментът за представители на бизнеса позволява преминаване на моста в двете посоки само веднъж на ден. Необходимо е да се докаже с документ, че дейността на фирмата е свързана с непрекъснато пътуване между двете страни. Българската страна не предлага такава възможност, но пък таксата за преминаване на леки автомобили е по-ниска от румънската. В България се заплаща 2 евро, а в Румъния – 3 евро или 14 леи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари