Нова тол такса за превозвачите от 1 февруари

15
Новоизмислената такса е за услугата "Предаване на информация и данни и софтуерна актуализация на бордово устройство"
Новоизмислената такса е за услугата "Предаване на информация и данни и софтуерна актуализация на бордово устройство" Снимка: БТА

От 1 февруари камионите и автобусите, които са длъжни да плащат тол такси, ще бъдат сурвакани с нов, допълнителен разход.

"Интелигентни трафик системи" (ИТС) - компанията, която държавата назначи за "национален доставчик" при електроното таксуване за изминато разстояние, е решила да въведе "абонамент" и да събира по 3.30 лв. без ДДС за всяко бордово устройство, монтирано в превозните средства.

Новоизмислената такса е за услугата "Предаване на информация и данни и софтуерна актуализация на бордово устройство", става ясно от новия ценоразпис в общите условия на договорите, които ИТС вече е представила на някои от транспортните фирми, пише Сега.

Браншови сдружения на превозвачите са неприятно изненадани от новата такса. И заявиха, че компанията-доставчик на тол-услугата и на бордовите устройства не ги е търсила, за да обсъдят непредвидения разход.

Новото таксуване е странно на фона на предишни подобни опити на частната фирма, която получава солидна комисиона - 7% от събраните тол такси, да си докара допълнителни приходи. Още при старта на тол системата избухна скандал и едва след личната намеса на премиера Бойко Борисов бе решено, че транспортните фирми няма да плащат абонамент за монтираните в МПС-тата бордови устройства и GPS-тракери, които показват изминатите от возилото километри. Тогава от ИТС първо поискаха по 16 лв. месечна такса за всеки уред, после отстъпиха на 5.90 лв. Отделно фирмата бе заложила в договорите и депозит за устройствата. Транспортният бранш обяви, че ще излезе на протест, и премиерът скастри министъра на регионалното развитие Петя Аврамова и ръководството на АПИ: "Или в рамките на 7% се оправяте, или не тръгва тол системата и оставяте на винетки".  

Но ето че сега фирмата, която се вклини трайно в тол системата и срещу 7% комисиона помага в администирането на пътните такси, сега отново се опитва да вдигне приходите си, като въвежда нова такса. Формално в ценоразписа е записано, че такса "обслужване" е 0 лв. и няма депозит, но от 1 февруари ИТС иска превозвачите да плащат всеки месец за предаването на данните за изминатите от камионите и автобусите им разстояния. 

"Сега" поиска обяснение за готвеното нововъведение от ресорните държавни институции и от частния им партньор. 

Националното тол управление (НТУ) призна, че такава такса не съществува в общите условия в договорите, подписвани между държавата в лицето на Агенция "Пътна инфраструктура" и  компаниите - посредници в събирането на пътни такси.

"Таксата е въведена от националния доставчик на услуги "Интелигентни трафик системи" АД за тези собственици и шофьори, които са сключили договор за използването на бордови устройства за автоматично отчитане и таксуване на изминатото разстояние. Според дружеството услугата ще обезпечи преноса на данни чрез вградената дейта карта в бордовите устройства. Ще се осигурят и регулярните софтуерни актуализации на бордовите устройства, които са необходими с цел коректното им взаимодействие със системата на ИТС за обработка на данни. Според дружеството процесът включва и преноса на първични данни от бордовите устройства до инфраструктурата на ИТС и е свързан с преки разходи за пренос на информация чрез мрежите на мобилните оператори. Тези разходи не зависят от изминатото разстояние и събраните тол такси, чиито размери остават непроменени", се посочва в отговора на НТУ. 

От обясненията на "Интелигентни трафик системи" пък се разбра, че фирмата не била калкулирала в сметките си разходите, които трябва да плаща на мобилни оператори - след обработката на данните от бордовите устройства информацията се предава към тол управлението чрез мрежите на телекомите. 

"След анализ на приходите и разходите за осигуряване на процеса по автоматично таксуване на база изминато разстояние и за да продължи предоставянето на качествена услуга на своите клиенти, ИТС въвежда минимална месечна такса, свързана с преките комуникационни разходи (предаване на първични данни) и гъвкавото обслужване на бордовите устройства. Тези разходи възникват обективно и на практика не зависят от изминатото разстояние и събраните тол такси", посочват от ИТС.

От ИТС уточняват, че за ползването на GPS тракери и бордови устройства зад граница превозвачите винаги плащали такси на съответния доставчик, а за бордовите устройства, които работят в България, до момента не е заплащано нищо.

"Видно е, че доставчикът се опитва лека-полека да въведе ценовите условия, които предлагаше при старта на тол-системата - нещо, против което продължаваме да сме и до днес", коментира пред "Сега" Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България..

Транспортни компании се оплакаха, че преди няколко месеца са им поискали 300 лв. за поставянето на бордови устройства в превозните средства. Доставчикът обяснил, че няма пари да достави нови уреди. "Добре, че вече има алтернатива и можем да избираме GPS тракери", коментираха недоволните превозвачи.

Тол-системата стартира реално от 27 март 2020 г. с 3115 км платени магистрали и първокласни пътища на цени от 1 ст./км до 20 ст./км в зависимост от вида, товароносимостта и екологичността на автомобила и класата на пътя. На превозвачите бяха дадени три възможности за избор на начина на определяне на изминатите километри - с маршрутни карти, с бордово устройство или с GPS тракери.

GPS-тракерите обаче бяха въведени доста по-късно, а маршрутните карти се оказаха неподходящи за повечето превозвачи. Затова и най-масово превозните средства бяха снабдени с бордови устройства. Две към момента са работещите компании-доставчици на услугата за електронно събиране на пътни такси чрез бордови устройства и GPS - "Интелигентни трафик системи" и "Конкорд смарт инфраструктура". 

"Много от транспортните фирми имат сериозни опасения, че толът, който плащат с бордови устройства, не съответства на реално изминатите километри", посочват от Камарата на автомобилните превозвачи. Най-често такива оплаквания имали превозвачи, които с по няколко камиона правят по няколко курса на ден от точка А до точка Б - при тях разминаването в начисления тол и изминатото разстояние било драстично.

Също така такса от 2 лева на ден за изминати километри е начислявана на автомобили, докато са били в чужбина. "Пуснати са много такива оплаквания от превозвачи до Агенция "Пътна инфраструктура", но до момента няма обратна информация", казват от камарата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Още малко и мързелът официално ще се нарича пролетна умора...

Харесай Дунавмост във Фейсбук