Румъния: Няма да има скоростен влак Русе - Отопени през март 2024 година

8
Позицията на румънската частна компания за превоз на пътници Transferoviar Călători
Позицията на румънската частна компания за превоз на пътници Transferoviar Călători Снимка: TRANSFEROVIAR CALATORI / Facebook

Позицията на румънската частна компания за превоз на пътници Transferoviar Călători

Няма да има скоростен влак Русе - летище Отопени през март 2024 година.

Това заявиха от румънския железопътен оператор, предаде Русе Медиа.

Това беше откровено фалшива новина, непроверена и разпространена от анонимна фейсбук страница. Официално становище по темата от румънска страна получи пръв журналистът Владимир Митев от блога „Мост на приятелството“ и тъй като все още русенската медия не е получила отговор на запитването си, отправено в края на декември 2023 г., публикува какво са заявили пред „Мост на приятелството“ от Transferoviar Călători.

В края на 2023 г. и началото на 2024 г. редица престижни медии в България и Румъния публикуваха информация, че през пролетта на 2024 г. предстои да бъде пуснат скоростен влак Русе-Букурещ-Отопени. Първоначално информацията идва от анонимна страница във Фейсбук, която публикува редовно през 2023 г. информации за пускането на такава влакова линия. От тези публикации обаче не стана ясно откъде тази информация е взета на тази страница, тъй като нямаше подобни официални изявления от румънски железопътни компании или институции.

Въпреки това „новината“ се разпространи като вирус в социалните мрежи и много хора в двете страни ѝ повярваха. Според последната версия на съобщението за скоростния влак Русе-Букурещ-Отопени оператор на линията трябваше да бъде румънската частна компания за превоз на пътници Transferoviar Călători. Радио България и Мост на приятелството се обърнаха към дружеството с молба за разяснение доколко тази информация е вярна.

Отговорът на компанията е получен на 17 януари 2024 г. Transferoviar Călători намеква, че „непрекъснато проучва възможностите за разширяване на железопътната мрежа“. Оттам добавят, че намеренията за нови железопътни линии не могат да бъдат разкрити на този ранен етап от разширяването на железопътната мрежа в Румъния. Експлоатацията на влак по линията РусеЛетище Анри Коанда изисква „съгласувани усилия както на румънския, така и на българския партньор, всички останали елементи от реалното изпълнение на проекта, като цена на билета, продължителност на пътуването и цената на това пътуване трябва да се определи от двамата партньори”. Също така от тази гледна точка, разкриването на всякаква информация относно такъв проект с транснационален характер трябва да се извършва от двамата партньори, завършва отговорът на Transferoviar Călători.

Ето и пълния отговор на компанията: „Един от приоритетите на Transferoviar Călători е да отговори на нуждите на нашите клиенти, включително от гледна точка на разширяване на транспортната мрежа и създаване на нови достъпни маршрути за нашите пътници. За да постигне тази цел, нашата компания непрекъснато разглежда възможностите за разширяване на железопътната мрежа, за да предложи на пътниците устойчива транспортна алтернатива.

Въпреки това, от съображения за поверителност, в ранните етапи на проекти за разширяване на транспортната мрежа/създаване на нови железопътни маршрути, ние не можем да разкрием допълнителна информация за тези проекти. Такива въпроси, свързани с реалното изпълнение на проекти за разширяване на транспортната мрежа, като например междинни спирки по определен маршрут, се определят на по-късен етап от проекта, а не на ранен етап. Дори честотата на влаковете е детайлен елемент, който трябва да бъде определен от операторите, изпълняващи железопътния проект, на по-късен етап от проекта.

Освен това, като се има предвид, че експлоатацията на влак по маршрута РусеЛетище Анри Коанда представлява особен елемент, тъй като включва съгласувани усилия както на румънския, така и на българския партньор, всички други елементи, касаещи реалното изпълнение на проекта, като напр. цената на билета, продължителността на пътуването и цената на това пътуване трябва да се определят от двамата партньори. Също така от тази гледна точка, разкриването на всякаква информация за такъв проект с транснационален характер трябва да се извършва от двамата партньори“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    11
    До 10
    Гледай някой да не ти го нацепи, че бая пари ще загубиш докато си лекуваш ..., че няма да можеш си седна.
  • 0
    10
    Taxi
    Сега ша ви цепя ще ви направя цена 194лв за курс до отопене.
  • 8
    9
    Аз
    Споко бре, ше има влак, ама друг път!
  • 6
    8
    https://youtube.com/shorts/qHSO2UXXTlk?feature=shared
    https://youtube.com/shorts/qHSO2UXXTlk?feature=shared
  • 5
    7
    https://youtube.com/shorts/093Jwm0Ryks?feature=shared
    https://youtube.com/shorts/093Jwm0Ryks?feature=shared Кадрите са преди спирка Отопени Хенри Куанда
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари