Румъния ще строи ново летище на 40 километра от Русе

3

Проектът за 2 милиарда евро обещава да се превърне в ключов транспортен център в региона

Румъния прави смела крачка към разширяване на своята летищна инфраструктура с амбициозния проект за изграждане на ново летище, наречено "Букурещ Юг". Разположено само на 40 км от българската граница, новото летище обещава да се превърне в ключов транспортен център в региона.

Проектът, оценен на около 2 милиарда евро, е плод на съвместните усилия на кметството на сектор 4 в Букурещ и Съвета на окръг Гюргево. Те са поели ангажимента да закупят земята, необходима за изграждането на летището, след като всички административни процедури бъдат финализирани.

Според проучване на възможностите, проведено от френската компания SETEC, новото летище ще има капацитет да обслужва над 11 милиона пътници и да обработва 30 000 тона товари годишно. Това ще допринесе значително за развитието на региона и ще подобри свързаността на Румъния с останалата част от Европа.

Кметът на сектор 4, Даниел Балуа, разкри, че се разглеждат две потенциални локации за летището – Grădiștea и Adunatii Copăceni. Окончателното решение ще бъде взето след приключване на проучванията за предпроектност и осъществимост.

Проектът се радва на подкрепата на високопоставени представители на румънското правителство, включително сенатор Габриела Огнеа – Богдан Миндреску, държавен секретар в Министерството на транспорта. На събитието, на което бяха представени подробности за проекта, присъстваха и представители на френската компания SETEC, както и служители на посолството на Франция в Букурещ.

Летище Букурещ Юг е част от по-широка стратегия за модернизиране на транспортната инфраструктура в Румъния. Този амбициозен проект има потенциала да преобрази региона и да засили икономическия растеж.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    ами пак да питам
    За румънците пише „Според проучване на възможностите, проведено от “ и след това се започва процедурата! За русенското летище да сте прочели нещо подобно?!? Летището е бизнес, който почива на свои правила! Да не говорим, че няма статия за него, която да не сте оплюли за каквото се сетите!
  • 6
    6
    Също до 4
    Стига с това " колко от вас летят", винаги го пишете, когато става дума за летище на Русе...А колко от нас имат близки в чужбина сещате ли се? Непрекъснато българи ( предимно русенци или от Северна България) от чужбина кацат в Букурещ или ние летим при децата и близките си, но от Букурещ. Защото 5 часовото пътуване Русе-София или София- Русе с автобус се равнява почти на презокеански полет....В кой век живеем?!
  • 5
    5
    Само Минавам
    До №4, изобщо не става дума за его. Става дума за пари. Вярвай ми, самолетите ще летят пълни, ако цената е съобразена с пазара. Но при цена над 100 лв. за Русе - София, по-добре да стоят на земята. Ако за 150 лв. мога да леятя от Букурещ до Барселона, то цена от 100 лв. за София - Русе е абсолютно неоправдана. Не мисля че става дума за его, а за типично българското "балъци и тарикати"
  • -3
    4
    до попитам
    Колко от вас летят поне по три пъти годишно?!? И кой ще поддържа летище и дестинации за един-двама човека на ден?!? Това егото е голяма работа! „През пролетта на 2021 г. авиокомпания GullivAir анонсира решението си за възобновяване на редовната въздушна линия Русе-София. Полетите ще се изпълняват със съвременни самолети ATR 72 – 600 с капацитет 70 пътнически места.“ Как мислите, самолетите ще летят пълни ли?!? И колко време ще летят, ако изобщо полетят?!?
  • 8
    3
    Предложение
    Хора, да поискаме убежище в Румъния. Направо да присъединим разкапващия се наш град към отсрещния. Едно време така е било - един град от двете страни на реката. Тук живот няма от некадърни и крадливи управници!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари