Румъния и България подписват за втори мост при Русе през април

2
Това заяви регионалният министър Гроздан Караджов по време на парламентарния контрол в петък
Това заяви регионалният министър Гроздан Караджов по време на парламентарния контрол в петък Снимка: БГНЕС

"Междуправителствена работна група се фокусира върху изграждането на още един мост между Русе и Гюргево, чиято цел ще бъда да облекчи интензивното движение през вече съществуващия „Дунав мост"

Това заяви регионалният министър Гроздан Караджов по време на парламентарния контрол в петък, предаде Economic.bg

"Подготвя се споразумение за строителство на новото мостово съоръжение и се очаква документът да бъде подписан през април от България и Румъния“, съобщи министърът.

Въпросът му бе зададен от Николина Ангелкова (ГЕРБ), която поиска да знае откъде ще се намери финансиране за мостовете. Караджов намекна, че националният бюджет може да осигури средствата, но и че може да се потърси дофинансиране от европейски програми, тъй като с проекта ще се развие свързаността на две страни.

"Много е рано да питате за финансиране. Имаме си държавен бюджет, който ако не се краде, има достатъчно финансиране за мостове. Те не са за толкова голяма сума и не е нещо, което българският бюджет в следващите години да не може да си позволи. Европейските програми също стоят на масата“, обясни Караджов.

Караджов вмъкна и пример с изграждането на моста Видин – Калафат, опитвайки се да каже, че сумата за строителството не е толкова голяма.

Строителството на „Дунав мост“ 2 продължи повече от 10 години, като съоръжението бе открито през 2013 г. Мостът струваше 225 млн. евро, а проектът се оскъпи с 27 млн. евро.

При сегашните цени на строителните материали изобщо не е ясно колко би струвало изграждането на мостово съоръжение над р. Дунав.

Ангелкова отбеляза, че заявките на новата власт за мостове над Дунав не са нещо ново. Те са били заложени в меморандум, подписан през 2014, преподписан през 2018 г, а през 2019 г. Румъния и България са набелязали 5 точки за евентуални мостови съоръжения: Оряхово – Бекет, Никопол – Турну Мъгуреле, Свищов – Зимнич, Русе – Гюргево с възможност за жп преход и Силистра – Кълъраш. Според Ангелкова обаче главен проблем бил финансирането на проектите.

"Има ли визия как ще се строят, как ще се финансират, в какъв хоризонт? Добре е, че имате политическо намерение, но преповтаряте направеното до момента“, заяви тя.

„Вие го казахте – подписвали са се Меморандуми от 2014 г., но извън тях нищо не е правено. Само 3 месеца са минали, дайте ни поне още 3 и пак ни попитайте“, контрира Караджов.

Припомняме, че правителството първоначално имаше намерение в своя 4-годишен мандат да построи повече от един мост над р. Дунав, както и няколко тунела под Стара планина. Впоследствие обаче стана ясно, че в мандата може да бъде построен само един мост и един тунел.

Регионалният министър Караджов пък бе още по-искрен, като заяви, че дори един мост не може да се случи в рамките на мандата, а евентуално, и то много оптимистично погледнато, може да се случи след шест години.

В началото на февруари, само няколко дни след срещата на Караджов и транспортният министър Събев с румънските власти за обсъждането на мостовете над р. Дунав, регионалният министър намекна, че за Румъния е важно „съживяването“ на реката като основен транспортен коридор. Караджов заяви, че дипломатическите контакти и натиск трябва да продължат.

Тогава регионалният министър обясни, че до точките на предполагаемите мостове няма никаква довеждаща инфраструктура – нито от българска, нито от румънска страна. На двата бряга на реката те стъпват на второкласна пътна мрежа. Това би било основен проблем за евентуално европейско финансиране.

Припомняме, че Румъния и България се договориха през юни да заработи фериботната връзка Русе – Гюргево.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Петилетката в срок!
    Вече построихме АМ "Дунав - Егея", че сега почваме и моста над Дунава да строим ... Браво на политюнаците - строители на Светлото ни бъдеще!
  • 13
    1
    Бай Чеп
    Мост над Дунав, тунел под Шипка, магистрала Русе-Търново - щом се заговори, значи идват избори! Така е от години!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари