Росица Матева: При избори „2 в 1“ ще се гласува с едно устройство

0
В секциите с над 300 избиратели ще бъде поставена втора машина за гласуване
В секциите с над 300 избиратели ще бъде поставена втора машина за гласуване Снимка: bTV

В секциите с над 300 избиратели ще бъде поставена втора машина за гласуване

Гласуването ще бъде забавено при положение, че ще има една машина за два вида избори, смята зам.-председателят на ЦИК. Ако изборите са по отделно няма да има нужда от закупуването на още машини за гласуване, а при вот „2 в 1“ освен обучение за секционните избирателни комисии, трябва да има и широка разяснителна кампания за избирателите. Това обясни в ефира на bTV Росица Матева – зам.-председател и говорител на ЦИК.

„Ако се насрочат изборите „2 в 1“ ще има обучение за членовете на избирателните комисии как да се работи, тъй като няма да имаме достатъчно устройства, които да бъдат поставени отделно за изборите за президент и за изборите за парламент“, отбеляза Росица Матева.

Тя посочи, че ще се гласува с едно устройство, като ще се купят допълнително машини, за да може в секциите с над 300 избиратели да бъде поставена и втора. Гласуването ще бъде забавено при положение, че ще се гласува с една машина за два вида избори, смята зам.-председателят на ЦИК.

ЦИК има намерение да направи широка разяснителна кампания за избирателите, ако изборите бъдат насрочени във варианта „2 в 1“. Възможно е електронните бюлетини да бъдат повече от една страница и избирателят трябва да бъде информиран как да направи своя избор – за кой от двата вота ще гласува, или и за двата, да прелисти бюлетините и да направи избора“, заяви говорителят на комисията.

„Между двата тура на президентските избори при всички случаи ще се модифицира бюлетината, за да бъдат въведените за двете кандидатски двойки, които отиват на балотаж. Респективно върху всяка машина трябва да бъде инсталирана тази бюлетина“, каза още Росица Матева.

По думите ѝ в чужбина е възможно това да се случи в дипломатическите и консулските представителства от специални техници, които да бъдат изпратени, но не е взето още решение как ще се случи това.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Болница. Докторът сяда до леглото на пациента.
- Е, всичко е готово за операцията. Каква упойка предпочитате - по-скъпичка или по-евтина?
- По-евтина, докторе. - отговаря без колебание пациентът.
Докторът се прокашля и започва:
- Аз съм Сънчо, ида от горица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук