Росица Кирова: Хартиената бюлетина ще гарантира равни права на всички български граждани

0
Не трябва да задължаваме хората да гласуват само с машини, заяви депутатът от ГЕРБ
Не трябва да задължаваме хората да гласуват само с машини, заяви депутатът от ГЕРБ Снимка: БНТ

Не трябва да задължаваме хората да гласуват само с машини, заяви депутатът от ГЕРБ

Машинното гласуване създава възможност за затруднение на определена група граждани, заяви Росица Кирова от ГЕРБ в "Още от деня" по БНТ.

Машината не позволява невалиден вот, защото се следва определен алгоритъм. Това не означава, че няма хора, които са се отказали да гласуват заради притеснение, че нямат достатъчна дигитална грамотност, каза Кирова.

Тя цитира проучване, според което България се нарежда на последно място сред държавите членки на ЕС по дигитални умения. 29% е дигиталната грамотност в България, за сметка на 56% в Европейския съюз.

"Не трябва да задължаваме хората да гласуват само с машини. Нещо, което отблъсква част от избирателите, извън всички останали проблеми, които политиците създават. Качествените политици ще увеличат избирателната активност, но хартиената бюлетина ще гарантира равни права на всички български граждани, които искат да гласуват", обясни Кирова.

По думите ѝ с хартиената бюлетина повечето партии ще увеличат резултатите си, на базата на увеличената избирателна активност.

"Демокрацията е процес, в който увеличаваме правата на гражданите, а не ги свиваме. Даването на възможност да се гласува с хартия извън машините е решение на председателя на правната комисия, въз основа на това, което ни поставят нашите избиратели", каза още Кирова.

По думите ѝ много от гражданите нямат доверие на начина, по който се гласува с машина, както и на резултатите, които произвеждат изборите, след като беше въведен задължителният машинен вот в големите секции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    2
    русенец
    Публична тайна е, че ГЕРБ влязоха във властта с гласовете на мангалите. Не знам за другите, но лично аз не искам настоящето ми да се определя от хора, които са неграмотни, инфантилни, малоумни. Какъв осъзнат избор за управлението на държавата ще направи един дебил? Майната и на такава държава!
  • 13
    1
    Георгиев
    Права сте Г-жо,машините затрудняват група хора.Хора които са интелектуално неправоспособни да пишат и четат.А кои са тези хора Вие си знаете!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари