Росен Рапчев: Скорост от 130 километра в час е нормална за българските магистрали

0
Санкции са необходими и за пешеходците, които пресичат неправилно, за да се пресече риска, който създават
Санкции са необходими и за пешеходците, които пресичат неправилно, за да се пресече риска, който създават Снимка: YouTube

"Максимална скорост от 130 км/ч., каквато е в сила в 90% от държавите в Европа, е нормална за магистралите у нас"

Това заяви в "Денят започва" по БНТ Росен Рапчев, експерт от Държавна агенция по безопасност на движението по пътищата.

"Във всички държави от Европейския съюз масово намаляват скоростта на автомагистралите - първо заради пътната безопасност, и второ - заради по-ниските вредни емисии. Защото един автомобил, който се движи с по-висока скорост, излъчва и повече вредни емисии", каза Рапчев.

В ефира на БНТ той коментира Стратегията за пътна безопасност и предложените промени в Закона за движение по пътищата.

По думите му глобите трябва да достигат по-лесно и бързо до санкционираните, за да има необходимия ефект от тях. Санкции са необходими и за пешеходците, които пресичат неправилно, за да се пресече риска, който създават.

Най-много катастрофи у нас стават през отпускарските месеци юли и август. Въпреки че около 60% от пътно-транспортните произшествия се случват в населените места, най-много загинали има при катастрофи на пътища извън населено място.

В навечерието на серията празнични дни Росен Рапчев призова всички водачи да бъдат изключително внимателни на пътя, а пътниците да не забравят предпазните си колани, включително и на задната седалка на автомобила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Народа
    Абе нахуйник такъв къде в света има 130км скорост и какво 120-130-120-130 ухааа с 10 км голямото ограничение….. евала боклуци!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари