Ромка на 17 години роди третото си дете в Русе

0
Отчетено бе увеличение на недоносените бебета в Русе
Отчетено бе увеличение на недоносените бебета в Русе

"В момента имаме една ромка на 17 години, която роди третото си дете. На 15 г. е първото й раждане. Тенденцията в това отношение продължава да върви надолу". Това коментира днес началникът на АГ-комплекса при МБАЛ - Русе д-р Георги Хубчев.

Той добави, че за българките тенденцията е обратна. "Вчера имаше една жена на 45 г., която роди за първи път. Това вече се приема за нормално", каза още д-р Хубчев.

Той припомни, че все пак е регистрирано повишаване на раждаемостта. В АГ-комплекса към МБАЛ - Русе през 2014 г. са проплакали 1 635 бебета, което в с 46 повече спрямо 2013 г.

10 татковци пък са се възползвали от възможността да присъстват на раждането на техните деца в русенския АГ-комплекс. Не е обаче особено желателно това да се случва, коментира д-р Хубчев, който избори поне 6-7 причини в тази посока, свързани със стерилността, по-голямото притеснение за майката и медицинския екип, както и последващи проблеми в отношенията между родителите.

Д-р Хубчев добави, че има немалко запитвания от Румъния за използване на услугите на АГ-комплекса. Психологическа бариера и необходимост от административни облекчения, които да помогнат съответните плащания да се случват по-лесно, към момента пречат на това, сподели той.

Отчетено бе увеличение на недоносените бебета. През 2014 г. техният брой в Русе е 206, което е 12.59%, при средни стойности за ЕС от около 10%. Основната причина се крие в недобре работещите женски консултации, каза още д-р Хубчев.

В това отношение бе коментирано, че винаги е по-добре кувьозите да са повече. "Ние работим с оборудване за едно отделение, а покриваме капацитет на две отделения. В момента имаме 20 кувьоза, а са необходими може би още поне 10", сподели началникът на отделение "Неонатология" в АГ-комплекса към Многопрофилната болница за активно лечение в Русе д-р Нина Радкова.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари