Ромите от Гърмен: Погваме багерите с камъни

1
С камъни ще погнем багерите на 17 септември, които искат къщите ни да събарят. Къде ще живеят децата ни, зима идва
С камъни ще погнем багерите на 17 септември, които искат къщите ни да събарят. Къде ще живеят децата ни, зима идва

Да посрещнат с камъни багерите по време на събарянето на следващите незаконни постройки, определено за 17 септември, се заканиха протестиралите днес роми от гетото „Кремиковци” край Гърмен, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Днес ромите проведоха протест-шествие, продължило 90 минути, опитаха да стигнат до общината, но кордон жандармерия и полиция ги спря. След като не можаха да стигнат до покоите на кмета Минка Капитанова, над 500-те роми блокираха кръстопътя край махалата. След което дадоха импровизирана пресконференция.

На нея казаха следното: „Тук сме се родили, искаме тук да живеем и тук да умрем. С камъни ще погнем багерите на 17 септември, които искат къщите ни да събарят. Къде ще живеят децата ни, зима идва. На училище не могат да тръгнат, защото българите ги бият, а ние не искаме да се караме с никой. Искаме да си узаконим къщите. Да си плащаме ток и вода, а не да ни ги събарят. Така какво бъдеще ще имат децата ни? Сирийци приемаме, къщи им даваме, а нашите ги събарят. Срамна работа е това. Който се е бил-да го съдят, а не цялата махала да псуват българите от Гърмен сега”.

Така днес ромите от гетото над село Марчево протестираха, така както населението на Гърмен в продължение на месеци. След десетки шествия и национален митинг на 2 юни на площада в Гърмен, протестиращите отидоха и изложиха на 18 юли исканията си пред Министерския съвет в столицата.

Протестите в Гърмен на местното население срещу ромските набези, започнаха след сбиването в квартал Заграде на входа на Гърмен, в което участваха българи и роми. Имаше ранени, след което чашата на търпението на хората от Марчево, Огняново и Гърмен преля.

Протестите срещу ромските набези и особено освиркванията срещу вътрешния министър Румяна Бъчварова на площада в Гърмен в края на май, накараха мудната държавна машина да се задейства. Въпреки че още преди години бе ясно, че в гетото има 124 незаконни постройки. Някой си беше затварял очите, редно е сега да плати за бездействието си. Или по-точно за престъпления по служба.

На два етапа досега бяха премахнати 11 от незаконните 124 къщи. Както винаги реакцията на държавата бе закъсняла. По простата причина, че идва зима. А ромите досега отказват да бъдат настанени в други жилища, въпреки, че общината няма такива. Ромите от гетото, на които събориха домовете досега са изявили желание да се подслонят в общината.

В 11 часа днес над 500 мъже, жени, деца, с тъпан, вувузели и национални трибагреници, тръгнаха към общината, към центъра на Гърмен. Нещо, което досега те не смееха и да си помислят. От кървавия 23 май ромите са в гетото, не смеят да го напуснат, боейки се от отмъщение, а по-големите деца от близо 400-те, не ходят на училище. „Искаме да учим”, скандираха 30-ина деца, седнали на пътя, блокиран от тях.

Опрени до стената и виждайки, че една по една къщите им започват да падат, те решиха да се вдигнат на протест срещу Минка Капитанова.

На три пъти шествието бе спирано от полицейския кордон, зад който пътя към центъра бяха препречили и две коли на жандармерията. Втория път ромите изтикаха напред децата, които се отъркаха от щитовете на жандармерия и полиция. Така на три пъти. След което разбиха на пътя водещ към село Марчево дървен ковчег с надпис: „Закон”. Обясниха, че така погребват както него, така и управлението на Капитанова. Не стана ясно обаче кой закон погребват-този, който си затвори очите и ги остави да живеят необезпокоявани в продължение на години в незаконните си къщи, или този, който държавата най- сетне се сети, че може да бъде приложен за събарянето им.

Остава да видим какво ще се случи на 17 септември - ще бият ли с камъни булдозерите, които трябва да премахнат още 2 незаконни къщи, както се заканиха днес, или не.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари