Ромите от Гърмен: Взимаме бензин и ще ги запалим

0
Държавата не може да си позволи да има тълпи бездомници
Държавата не може да си позволи да има тълпи бездомници

"Проблемът с незаконните ромски постройки става хуманитарен и местната власт трябва да намери някакво решение". Това заяви омбудсманът Константин Пенчев за "Здравей, България". 

Днес трябва да бъдат съборени 4 от общо 124-те незаконни къщи в квартал "Кремиковци" в Гърмен. В директно включване от махалата ромски семейства заявиха, че смятат да се барикадират в домовете си и никъде няма да ходят, докато от общината не ги настанят някъде другаде. Част от тях заплашиха, че ако падне дори една къща, ще запалят махалата. 

"Изведнъж държавата решава да събаря незаконни ромски постройки в една махала, а те са стотици. За мен този подход е малко необясним. Държавата не може да си позволи да има тълпи бездомници", заяви Пенчев. 

Той посочи, че техните къщи са построени върху общинска земя: "Една част от земята е била продадена на ромите, но тя е била земеделска и на нея не е можело да се строи. Те разполагат с документи и скици, макар че за земеделска земя не се издават скици".  

Междувременно, омбудсманът заяви, че "най-сетне държавата трябва да се намеси". По думите му първоначално кметицата Минка Капитанова е казала, че хората от къщите, които трябва да бъдат съборени, имат къде да отидат, а после се е оказало, че тя не е наясно точно за кои постройки става въпрос.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари