ГЕРБ е най-предпочитана сред ромите

0
Ромският вот на парламентарни избори 2017 е разделен почти поравно между ГЕРБ, БСП и ДПС
Ромският вот на парламентарни избори 2017 е разделен почти поравно между ГЕРБ, БСП и ДПС

Ромският вот на парламентарни избори 2017 е разделен почти поравно между ГЕРБ, БСП и ДПС, показват данните от екзитпола на "Алфа рисърч" от изборния ден.

"Ромският вот е разпределен поравно между трите партии", обясни социологът Геновева Петрова. Партията на Ахмед Доган събра 25 на сто от вота на ромския етнос, ГЕРБ привлече 23 процента, а БСП 22%, предаде вестник Сега. 

Изследването на "Галъп интернешанъл" показва същата тенденция, макар че процентите са малко по-различни. От агенцията поставят ГЕРБ като най-предпочитана сред ромския електорат с 28%. Второ и трето място се заемат от ДПС и БСП съответно с 21.8 и 21 процента. Според последното проучване най-слабо популярни сред ромите са "Нова република" с 0% и "Да, България" с 0.4 на сто. "Обединените патриоти" са получили 1.9 процента от ромските гласове. 

Наблюдава се разлика в разпределението на ромските гласове от изборите за 43-тото НС и сегашния вот. Според "Галъп" през 2014 г. безспорен победител сред ромите е ДПС, която успява да мобилизира 36.4%. Столетницата не променя своя процент ромски гласове за разлика от ГЕРБ, която преди три години е получили 20 на сто.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари