"Ройтерс": В най-бедната членка на ЕС гласуват за президент

1
България е изправена пред най-тежката политическа криза от края на комунизма преди три десетилетия, пише "Евронюз"
България е изправена пред най-тежката политическа криза от края на комунизма преди три десетилетия, пише "Евронюз" Снимка: Tsvetelia Tsolova, Reuters

Българите гласуват в неделя за избор на следващия президент на страната на втори тур, уморени от широко разпространената корупция в най-бедната страна-членка на Европейския съюз на фона на нарастващите разходи за енергия и високия брой смъртни случаи от коронавируса, пише "Ройтерс", цитирана от News.bg.

Действащият президент Румен Радев, 58 г., спечели 49,5% от гласовете на първия тур на 14 ноември, той се конкурира с ректора на Софийския университет 58-годишният Анастас Герджиков, който спечели 22,8% от гласовете миналата седмица.

Президентският пост е до голяма степен церемониален, но набира сили във времена на политическа криза, когато държавният глава може да назначава временни кабинети. Президентството дава и висока трибуна за влияние върху общественото мнение.

Радев, бивш командир на военновъздушните сили, придоби популярност с подкрепа на масови протести през 2020 г. и с назначаването на временни кабинет. Нова партия, създадена от двама завършили в Харвард предприемачи, които Радев назначи за временни министри през май, спечели парламентарните избори миналата седмица.

Герджиков, уважаван професор по антична и средновековна литература, обвини Радев, че настройва българите един срещу друг и обеща да обедини нацията, засегната от смъртността, свързана с COVID, която е сред най-високите в ЕС и растящите разходи за енергия.

Герджиков е силен привърженик на западните съюзи на България, член на НАТО, и води кампания за подобряване на бизнес възможностите и подкрепа на съдебните реформи за подобряване на върховенството на закона в страната със 7 милиона души.

Радев, който провежда кампания през 2016 г. за премахване на западните санкции срещу Русия, каза, че България трябва да поддържа прагматични връзки с Москва и не трябва да я гледа като на враг, не на последно място поради тесни исторически и културни връзки.

Неговите коментари, че Кримският полуостров, анексиран от Русия от Украйна през 2014 г., е "понастоящем руски", предизвикаха протести от Киев.

Гласуването започна в 7 часа сутринта (05:00 GMT) и завършва в 20 часа (1800 GMT). Избраният президент встъпва в длъжност през януари следващата година.

Около 4 хиляди наблюдатели ще следят хода на изборите. Гласуването при спешна епидемиологична ситуация поради пандемия се провежда с физическа дистанция, задължително е носенето на медицински маски и извършването на дезинфекция.

България е изправена пред най-тежката политическа криза от края на комунизма преди три десетилетия, пише "Евронюз".

Някои анализатори предполагат, че апатията на избирателите може да затрудни Радев, който се кандидатира като независим кандидат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари