Ройтерс: Рекорден ръст на инфекциите в България, болниците изнемогват

0
Според агенция Ройтерс, пълният локдаун ще доведе по парализа на икономическия живот
Според агенция Ройтерс, пълният локдаун ще доведе по парализа на икономическия живот Снимка: Дойче Веле

Според агенция Ройтерс, пълният локдаун ще доведе по парализа на икономическия живот

След въвеждането на изискването за „зелен сертификат“ българите започнаха да се ваксинират: броят на ваксинациите се е увеличил четворно, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от Дойче Веле

Но скептицизмът на хората още не е преодолян.

През последните 24 часа в България има 6813 нови случая на заразени с коронавирус. Това е рекордно увеличение за едно денонощие в държавата от ЕС с най-малко ваксинирани, бореща се срещу четвъртата вълна на пандемията.

Официалните данни сочат още, че през последните 24 часа вирусът е убил 124 души, с което общият брой на починалите достига 23 440.

Повече от 7300 души са приети в болници в балканската страна. Самите болници изнемогват поради недостиг на персонал и много трудно се справят с наплива на пациенти с Ковид-19.

Ръст на ваксинираните

Служебното правителство въведе изискването за зелен сертификат“ като условие за достъп до повечето обществени места на закрито. Целта е да се забави разпространяването на много заразния щам „Делта“ на коронавируса и да се даде тласък на ваксинациите в една страна, където само един от всеки четирима възрастни досега е получила поне една доза.

И наистина, констатира Ройтерс: броят на ваксинациите се увеличил четворно след въвеждането на задължителния „зелен сертификат“ миналия четвъртък. През последните 24 часа бяха инжектирани повече от 26 000 нови дози, с което броят на ваксинираните достигна 1,46 милиона души.

Много българи обаче си остават скептично настроени към инжекциите заради дълбоко вкорененото си недоверие към държавните институции. Хората, освен това, получават много фалшиви информации, както и противоречиви съобщения от страна на политиците и експертите в навечерието на третите за годината парламентарни избори на 14 ноември.

Противниците на ваксинациите през последните дни организираха демонстрации срещу „зеления сертификат“, а за четвъртък е планиран нов национален протест, свикан от ресторантьорите и хотелиерите.

В болниците положението е драматично

Снощи здравният министър в служебното правителство Стойчо Кацаров каза, че ситуацията в болниците е критична, и призова българите да спазват ограниченията. Той съобщи, че страната разполага общо със 700 легла в интензивните отделения, а 608 вече са заети.

Ако мерките не сработят следващите 10-15 дни, единствената алтернатива на мерките е пълен локдаун”, заяви министър Кацаров. Според агенция Ройтерс, това ще доведе по парализа на икономическия живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари