Здравният сертификат действа и няма да има локдаун

0
Здравните власти обмислят да се дава зелен сертификат и на хората с антитела
Здравните власти обмислят да се дава зелен сертификат и на хората с антитела Видео: NOVA

Не се предвижда локдаун, обмислят зелен сертификат за хората с антитела

Не се предвижда локдаун у нас, а здравните власти обмислят да се дава зелен сертификат и на хората с антитела. Трендът на пандемията в страната започва бавно да се обръща, обясниха от здравното министерство. Въпреки това, болници апелират за финансова подкрепа и кадрова помощ,  предава NOVA.

В следващите дни експерти ще обсъдят възможността хората с антитела да могат да получат зелен сертификат. От здравното министерство обясниха, че към момента мерките дават резултат и пандемията бавно се овладява. Локдаун в страната ни не се предвижда на този етап, увериха от министерството. Лечебни заведения в страната обаче продължават да се задъхват от многото пациенти. А най-голямата общинска болница  у нас открива дарителска сметка, за да се издържа.

Зелените сертификати работят, а данните сочат, че четвъртата вълна отива към бавен спад, обясниха от здравното министерство.

„Положителността на тестовете на база 14 дни започва да намалява, виждате, че съотношението между заболели и постъпили в лечебни заведения е много по-различно”, посочи зам.-министър Александър Златанов. Здравните власти увериха, че сме далеч от локдаун. На дневен ред е издаването на зелен сертификат за хората с антитела.

„В рамките на тази седмица ще съберем експертни становища, ще го обсъдим и другата седмица ще имаме решение по въпроса”, добави Тома Томов.

Министерството отчете и, че болниците у нас се справят с натиска. Въпреки това от лечебните заведения продължават да алармират, че са на ръба. Заради многото болни университетската болница „Света Марина” във Варна вече е преструктурирала 19 отделения. 90 процента от интензивните COVID легла са заети, а медиците са малко. Битката с пандемията води и до сериозни финансови проблеми. Най-голямата общинска болница в страната - тази в Казанлък, изцяло е преструктурира в COVID център.

„Обявявам дарителска кампания за подкрепа на  болницата. Обръщам се и към всички медици, които работят в извън болничната помощ - да дойдат и да помогнат с дежурства и с включвания в лечебно диагностичната дейност”, каза директорът на болницата д-р Кети Владкова.

Броят на ваксинираните у нас продължава да бъде малък, в сравнение с други европейски държави. От здравното министерство обясниха че при обостряне на хронични заболявания или при наличие на инфекция, имунизацията трябва да се отложи. Ще бъде въведен и формуляр, в който лекарите ще посочват противопоказанията за ваксиниране.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари