Родители във Варненско плащат глобата и продължават да отказват ваксина срещу морбили

0
Санкцията е между 50 и 100 лева
Санкцията е между 50 и 100 лева Снимка: fvs.am.gov.br

От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна са започнали проверка на имунизационния статус на децата за морбили във Варненско. Акцията е в ход заради регистрираните лабораторно потвърдени случаи на морбили в страната. 

Издадени е предписание до всички общопрактикуващи лекари в областта за изготвяне на поименен списък на всички деца, които не са имунизирани или реимунизирани. При открити неимунизирани деца или с поставена само една ваксина срещу морбили, те ще трябва незабавно да бъдат обхванати с една доза от комбинираната ваксина против морбили, паротит и рубеола, ако няма някакво трайно и сериозно показание, уточни за Дарик Д-р Янка Драганова, шеф на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Варна

Приоритетно имунизиране сега на подлежащите на ваксинация през тази година е друга мярка по повод на увеличаващата се заболяемост от морбили в някои части на страната.  От подлежащите на имунизация и реимунизация във Варненско са обхванати около 90 %.

На пръстите на едната ръка се броят глобените родители, отказващи имунопрофилактика на децата си, отбеляза специалистът. „Санкцията е между 50 и 100 лева. Родителите я плащат и продължават с антиваксерните си настроения и решения”, коментира д-р Драганова.  

Издадени са предписания до лечебните заведения за болнична помощ за готовност за приемане на болни от морбили. Освен това всички медицински работници, които е обслужват болни от морбили, задължително трябва да са имунизирани. До момента в област Варна няма регистрирани случаи на морбили. Последните такива са от 2012 година. 

Морбили е остро протичащо и силно заразно инфекциозно заболяване, причиняващо се от вирус, което се характеризира с висока температура (треска), хрема, кашлица, зачервяване на очите и разпространяващ се кожен обрив. Вирусната инфекция при морбили засяга предимно дихателната система и е потенциално сериозно заболяване. 

Болестта се разпространява от човек на човек доста лесно. Вирусът на морбили е силно заразен. Той се пренася по въздушно-капков път чрез микроскопични капчици, които се отделят от носа, гърлото и устата на болен в ранните фази на болестта. Тези "заразени" капчици се отделят при кашлица и кихане. Заразяването с вируса на морбили може да стане при директен контакт с носен или гърлен секрет от заразен човек или при контакт с предмети, заразени с вируса на морбили.

Морбили е едно от най-силно заразните инфекциозни заболявания. Епидемии от морбили се наблюдават на всеки 2-3 години в части на света, където не съществуват ефективни програми за ваксинация срещу болестта

Единственото сигурно средство за предпазване от морбили е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на 13-месечна и на 12-годишна възраст.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари