Роботизирани системи ще скъсят срока за проверка на пробите за алкохол и наркотици

0
Намерението е три лаборатории в страната да бъдат оборудвани със съвременна техника до март следващата година
Намерението е три лаборатории в страната да бъдат оборудвани със съвременна техника до март следващата година Снимка: Министерски съвет

Намерението е три лаборатории в страната да бъдат оборудвани със съвременна техника до март следващата година

Роботизирани системи ще се включат в подготовката на пробите на шофьорите за алкохол и наркотици, за да може резултатите да излизат до една седмица. За целта вече са отделени средства, стана ясно на редовната междуведомствена среща за пътната безопасност, която се проведе при премиера акад. Николай Денков днес.

Намерението е три лаборатории в страната да бъдат оборудвани със съвременна техника до март следващата година. Министър-председателят получи уверение, че процедурите за това ще бъдат придвижени максимално бързо, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Акад. Денков възложи на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ да проучи европейската практика за разграничаване на употребата на наркотици от приемането на определени лекарства, които могат да дадат положителни проби за забранени субстанции. Въпросът ще бъде обсъждан на експертно ниво с токсиколози, фармацевти и други специалисти.

Акцент на днешната дискусия беше Планът за действие 2024-2026, който се изготвя съгласно Закона за движението по пътищата и е в изпълнение на Националната стратегия за пътна безопасност. Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ключова мярка в документа е дигитализацията на данните за състоянието на пътната инфраструктура и т. нар. пътни принадлежности – пътни знаци, маркировка и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари