Роботи мерят сили в Русенския университет

0
Състезания по роботика започнаха днес в голята зала на „Канев Център“ на Русенския университет. Те са част от Празниците на роботиката и мехатрониката 2014 г., които се провеждат в местния ВУЗ. В тях се включиха отбори от всички технически университети в България, както и 10 училищни тима от Русе и региона. Всеки отбор се състои от 6-7 човека.

Младежите се събраха в голямата зала на новопостроената сграда още в 10.00 часа, а в 11.00 ректорът проф. Христо Белоев, под чийто патронаж се провежда събитието, го откри и поздрави участниците. Същинското състезание започна в 11.30 часа.

То протича на два етапа - в първия всички отбори се състезават в десет категории – Робо Сумо 10х10, Робо Сумо 15х15, Лего Сумо, 2D Лабиринт, 3D Лабиринт, Следене на линия (лични разработки), Следене на линия (платформи), Самобалансиращи се роботи, Скоростна отсечка и Свободен стил.

Във втората част се състезават само новоучредените ученически отбори по роботика, спонсорирани от „Джонсън Контролс Електроникс България“ ЕООД. Тук надпреварата ще бъде в три категории: Робо Сумо, Следене на линия и 2D Лабиринт. Резултатите ще станат ясни в късния следобед.

Водещи фирми от Русе и региона пък са подредили изложба във фойето пред голямата зала на „Канев Център“ на атрактивни системи за автоматизация, мехатроника и роботика. Те представят на своите щандове продукти и презентации.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари