РИОСВ - Русе: Сигналите за миризми са неоснователни

0
Измерванията за качество на атмосферния въздух показвали, че няма превишения на нормите
Измерванията за качество на атмосферния въздух показвали, че няма превишения на нормите

Измерванията за качество на атмосферния въздух показвали, че няма превишения на нормите

Експертите на РИОСВ - Русе съставиха девет акта за установени нарушения за екологичното законодателство. Шест от тях на „Лортекс“ ЕООД, гр. Разград по Закона за управление на отпадъците. Дружеството стопанисва склад за дрехи втора употреба, за които не е предоставена информация, с какъв произход са. Нарушенията са свързани и със съхранение на нереализираната стока за продължителен период и неспазване на предписания да бъдат предадени на фирми, които имат съответните разрешителни. РИОСВ - Русе търси съдействието на органите на реда, тъй като управителят не е с българско гражданство и не получава писмата на посочения по съдебна регистрация адрес. Проверките по случая продължават. Останалите актове са съставени на Водоснабдяване Дунав“ ЕООД - гр. Разград по Закона за водите, на „Агро фарма“ ЕООД, с. Острово за неизпълнение на условие в комплексно им разрешително и на физическо лице от с. Боил, нарушило забраната за разораване на пасища, превръщайки ги в обработваеми земи.

Общият брой на извършените проверки през месеца е 123, от които 70 са планови, а 53 са извънредни. В рамките на осъществения контрол са дадени 39 предписания за отстраняване на констатирани нарушения. Директорът на РИОСВ - Русе е издал шест наказателни постановления, с които на физически и юридически лица са наложени глоби и имуществени санкции в общ размер на 21 000 лв.

Има голям брой сигнали за замърсяване, но екоинспекторите ги считат за неоснователни

Акцент в работата на екоинспекцията са действията, включително самосезиране за нерегламентирано замърсяване с отпадъци и извършване на извънредни проверки по постъпили сигнали на граждани за неприятни миризми в градовете Русе и Разград. Като проблем може да се посочи големият брой сигнали, които се подават от едни и същи лица по един и същи проблем, като се визират краткотрайни неприятни миризми. Не са редки случаите, в които при своевременно реагиране от страна на екип на Инспекцията, наличието на такива миризми не може да бъде потвърдено, поради което сигналът се отчита като основателен за момента на подаването му и неоснователен в момента на проверката. Измерванията за качество на атмосферния въздух показват, че няма превишения на следените показатели, с изключение на фините прахови частици, за които има регистрирани четири превишения на средноденонощната норма през септември.

Пълният текст на отчета е публикуван на интернет страницата на РИОСВ - Русе: https://www.riosv-ruse.org/kontrolna-deinost/16236-mesechni-spravki-za-kontrolna-deynost

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    30
    русенец
    Над 60 сигнала са постъпили в ранните часове в четвъртък 05.10.2023 г. Извършена е незабавна проверка, при която е установено, че операторът е нарушил условие в комплексното разрешително, като е допуснал разпространение на миризми извън границите на производствената площадка. Регионалната екоинспекция в Русе издаде акт за замърсяване на въздуха на завод за метали. Заради предписанието, инсталациите на предприятието работят само през деня. Актът е на фирма за метали за замърсяване на въздуха, съобщи директорът на РИОСВ - Русе инж. Цонка Христова, предаде NOVA. На този етап проверките на екоинспекцията показват, че миризмите идват от едно конкретно производство - завод за метални изделия в източната промишлена зона на града. Вчера е съставен акт. По думите на Христо Милков актът е съставен след като вчера сутринта след получаване на много сигнали и извършване на обходи е установено, че миризмата характерна за тяхното производство наистина, е усетена и в град Русе. В комплексните разрешителни има условие, че не трябва да се допуска изпускане извън площадката на интензивно миришещи вещества, ако това се докаже се съставя акт за административно нарушение. Който няма разрешително може да бъде глобен ако му се сътави предписание и той не го изпълни. На този етап проверките на екоинспекцията показват, че миризмите идват от едно конкретно производство - завод за метални изделия в източната промишлена зона на града. Вчера е съставен акт. Според член 164 от ЗООС ако оператора не изпълнява условията по комплексното разрешително му се налага имуществена санкция в размер от 10 000 до 100 000 лв. В статията тук пише, че Директорът на РИОСВ - Русе е издал шест наказателни постановления, с които на физически и юридически лица са наложени глоби и имуществени санкции в общ размер на 21 000 лв. Да назначават 1 човек нощна смяна пред Линамар и при всяко изпускане на миризми да ги глобяват по 100 000 лв максимална глоба за продължително нарушение... Но казаха, че глобите падали в съда в София.
  • 4
    29
    Гост
    В града смърди - нямало превишени норми. Хората кашлят, кихат, люти им на очите - сигналите били неоснователни. Убеден съм, че ако по пътищата почнат да падат русенци от задушаване, тези пак ще казват, че няма превишени норми и че сигналите са неоснователни. Защо трябва да чакаме да се стига до там? БХК защитава ли и бели хора?
  • 3
    28
    Русенец
    Колко ви плащат за да си затваряте очите
  • 0
    27
    До всички хейтъри
    Неуважаеми, ако искате да водите дебат - водете го по същество. Да наричате който и да било директор на институция с нелицеприятни имена, да не цитирам, не е нито спортсменско, нито има отношение то темата. Но явно до там се простират възможностите и възпитанието Ви. Дали аз съм доволна от работата на институцията - има много какво да се желае като кадрови състав, компетенции и безпристрастност.
  • 9
    26
    Обгазена
    Всички много добре знаят, че отровните миризми на "бакелит" са с източник Монтюпе/Линамар! Бабушкерата от РИОСВ явно си прибира подкупчета, за да се прави на луда, че нямало замърсяване. До кога ще ги търпим, русенци???
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари