РИОСВ - Русе: Основен проблем е бързото разнасяне на миризмите от въздушните течения

0

Пенчо Милков: Инициираните от депутатите промени в Закона за въздуха трябва да се изведат до край

Представители на общинска и областна администрация, депутати и експерти от РИОСВ и РЗИ се обединиха по въпросите за въздуха на Русе. В срещата се включиха Златан Златанов и Иван Белчев, областният управител Данаил Ковачев, директорът на РИОСВ Цонка Христова, експерти от екологичната и здравната инспекция в Русе.

В момента общинската станция оборудвана и сертифицирана за анализ на органични съединения не отчита превишения, но със смяната на въздушните течения през септември, русенци често констатират неприятни миризми. Ето защо кметът Пенчо Милков за пореден път призова действащите депутати да доведат до край инициираните промени в законодателството.

„Това, че законопроектът за промяна на Закона за чистотата на атмосферния въздух е внесен, означава, че трябва да се приложи още по-голяма настойчивост от Ваша страна, за да влезе в програмата на Народното събрание“, обърна се Милков към депутатите. Той допълни, че многократно е описвал необходимите стъпки за изменяния в официални писма и разговори с досегашните министри и министър-председатели. Необходимо е скъсяване периодите на замервания на въздуха и осредняване на стойностите на няколко минути, не на час, както досега, за да се уловят залповите изпускания. Освен това следва да се предвидят норми за съединенията, за които в момента липсват, както и да се почерпи опит от европейските страни и да се въведат текстове срещу неприятните миризми.

Сред вносителите на проекта през декември 2022 г. е и представителят на управляващото мнозинство от ПП-ДБ Иван Белчев. Пред него Милков постави въпроса за мобилната станция на Изпълнителна агенция „Околна среда“ която всяка година идва и прави замервания в рамките на 14 дни в Русе, но през 2023 г. въпреки заявленията на Общината, не включи града в графика си.

Експертите от РИОСВ също потвърдиха, че за установяването на точния източник на миризмите основен проблем е краткостта на изпусканията и бързото им разнасяне от въздушните течения в града. От РИОСВ през последните две седмици се извършват десетки нощни обходи в Източна промишлена зона, тъй като множеството сигнали са от кварталите „Здравец“ и „Възраждане“. Проверките започват от 20:30 часа и продължават след полунощ, като през последната седмица е имало и случай, в който миризмите отвеждат до тлеещи сметища в местността „Пухлево дере“.

Инж. Цонка Христова посочи, че съществуват лаборатории за изследване наситеността на неприятните миризми в Холандия и в Италия. Анализът на 1 проба в момента струва 28 хил. лв., но той не показва съдържанието на вещества във въздуха и какво е въздействие им върху здравето на хората.

„Според европейското законодателство в момента няма вредни емисии от действащите производства, защото те са задължени да утилизират всички вещества в инсталациите си. Данните от станцията ни за органика не показват превишения. Това означава, че няма замърсяване, но неприятният аромат е факт“, посочи кметът. Той настоя да продължат и съвместните проверки на комплексните разрешителни с представители на РИОСВ и регионалното министерство, тъй като единствено строителните експерти могат да установят дали в даден завод се поддържат и работят филтрите, вентилационната система и други изисквания, заложени в комплексните разрешителни.

Предвид темата, вълнуваща русенци, а и съществуващото инвестиционно предложения за изграждане на инсинератор за изгаряне на болнични отпадъци в Гюргево, присъстващите се обединиха около идеята Комисията по околна среда в Народното събрание да проведе изнесено заседание в Русе, за което се ангажира да съдейства и депутатът Иван Белчев. Той подчерта, че думата „замърсяване“ не трябва да бъде използвана, след като няма данни за такова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    4
    разгневен
    Основният проблем не е бързото разнасяне на миризмите, а бавното замерване на РИОСВ, защото така им изнася, всичко да е в нормите на по-късен етап.
  • 7
    3
    хм
    Като матросовци смело ги спрете тези течения...ха...ха
  • 7
    2
    Русенец
    Месечният им доклад, както и годишният, ясно говорят, че индустриални замърсители на русенският въздух няма. Даже на няколко места в докладът им за 2022 г се споменава, че миризмите идват основно от битовото отопление и от автомобилите. Вече нямам сериозни очаквания от вас.
  • 12
    1
    янкомикура
    капут до капута
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари