РИОСВ - Русе: Община Разград да спре размножаването на лъвовете

0
Към момента в зоокъта няма условия за отглеждане на екземплярите от този вид
Към момента в зоокъта няма условия за отглеждане на екземплярите от този вид

РИОСВ - Русе даде предписания на Община Разград да предприеме спешни мерки за лъвовете в зоокъта на града, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Това е станало на среща днес, в която участваха представители на Областната администрация в Разград, Общинския съвет в Разград, Община Разград, МОСВ и РИОСВ - Русе.

Срещата се е провела след извънредна проверка на зоокъта, във връзка с постъпили сигнали за новородени лъвчета в началото на септември. Към момента в зоокъта няма условия за отглеждане на екземплярите от този вид.

От първостепенна важност е преустановявяне на размножането на лъвовете, както и настаняването на животните в други центрове при подходящи условия до привеждането на зоокъта в съответствие със законовите изисквания. За да отговори на тези изисквания, общината трябва да разработи план за размножаване на лъвовете, както и цялостна програма за намеренията й по отношение на дейността на зоокъта.

Зоологическата градина в Разград е лицензирана през 2009 г., но лицензът е изтекъл през 2014 г. За отглеждането на животните там без наличието на лиценз спрямо общината ще бъдат предприети административно-наказателни мерки. При проверката на място е установено, че са реконструирани и частично разширени клетките за тревопасните животни и предстои реконструкция на волиерите (клетките) за птиците. За да се кандидатства за лиценз, зоокътът трябва да отговаря на изискванията. Кметът на Община Разград е заявил, че ще направи допитване до обществеността дали иска съществуването на зоокъта.

Експертите на МОСВ и РИОСВ - Русе са готови да окажат експертна помощ на Община Разград за привеждане на зоокъта в съответствие с нормативните изисквания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари