РИОСВ не установи нарушения в пещерата „Орлова чука“

0
Проверката е превантивна, преди началото на разрешения период за посещения, уточниха еколозите
Проверката е превантивна, преди началото на разрешения период за посещения, уточниха еколозите

Проверка на РИОСВ - Русе не е установила нарушения в природна забележителност „Пещерата Орлова чука“.

Проверката е била извършена във вторник. Тя е превантивна, преди началото на разрешения период за посещения, уточниха еколозите.

При проверката е било установено, че обектът е заключен. Няма следи от влизане или изменения на пещерните образувания вследствие на човешка дейност. Посещения на туристи в благоустроената част на пещерата са разрешени в периода от 1 април до 1 ноември в светлата част на денонощието с пещерен водач (екскурзовод). За да не се допусне безпокоене на прилепите, е забранено предизвикване на шум, който надвишава стойностите 45 Leq (dBA).

ПЗ „Пещера орлова чука” се намира в землището на с. Пепелина, община Две Могили и село Табачка, община Иваново, област Русе. Тя е с площ 822,320 дка, представляваща горски и поземлен фонд. Стопанисва се от община Две Могили, Държавно горско стопанство „Бяла”, ДЛС “Дунав” – гр. Русе.

Пещера Орлова чука е обявена е за природна забележителност още през 1962 г. на министъра на горите и горската промишленост. В нея се забраняват събиране на камъни и разкриване на кариери в района, унищожаване и чупене на образуванията, както и замърсяването й, събиране или унищожаване на пещерната фауна, писане и драскане по стените и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари