РИК - Русе: Днес изтичат няколко важни срока, свързани с изборите

1
Припомняме още, че продължава и информационната кампания
Припомняме още, че продължава и информационната кампания

Припомняме още, че продължава и информационната кампания

Днес изтичат няколко важни срока, свързани с предстоящите на 2-и октомври предсрочни избори за народни представители, напомнят от Областната администрация в Русе и Районната избирателна комисия /РИК/.

Днес е последният ден за депозиране на заявление за гласуване по настоящ адрес. Това се налага, защото предварителните избирателни списъци са изготвени по постоянен адрес на лицата. Гражданите, които имат постоянен и настоящ адрес в различни населени места, могат до края на деня да подадат заявление да бъдат включени в избирателния списък по настоящ адрес.

До края на деня могат да се подават и заявления за упражняване на правото на глас на друго място от кандидати за народни представители, членове на РИК и наблюдатели.

Изтича и срокът, в който избирателите с трайни увреждания с невъзможност да гласуват в изборно помещение, могат да подадат искане за мобилна избирателна урна в писмена форма или по интернет в страницата на общинската администрация. Пропусналите датата могат да подадат заявление и до 26 септември, ако в населеното място вече има назначена подвижна избирателна комисия.

Заявленията могат да се подават и електронно през сайта на Главна дирекция ГРАО. Електронен подпис не се изисква.

От РИК напомнят, че избирател, който е гласувал по настоящия си адрес на изборите през миналата година и желае това да се случи и сега на 2 октомври, трябва да подаде ново заявление за гласуване по настоящия си адрес.

Същевременно продължава и съвместната информационна кампания. През уикенда жителите на редица населени места ще се запознаят отблизо с процеса на машинно гласуване. Демовотът ще бъде възможен още от 09:30 ч. днес, като електронните устройства ще бъдат последователно разположени в Мартен и Сандрово. Паралелно машини ще има в Две могили, Бъзовец и Чилнов. Демо устройствата ще бъдат позиционирани на централни места – около пазарите или пред кметствата, като целта е максимална посещаемост. От старта на съвместната кампания между РИК и Областната управа в началото на седмицата повече от 250 души от региона са гласували с демо машините.

Утре пробните машини ще бъдат на разположение на жителите на русенския квартал „Средна Кула“, както и в Борово и Екзарх Йосиф.

Припомняме, че областният управител Анатоли Станев участва в среща с министър-председателя Гълъб Донев. В рамките на нея той увери премиерът, че подготовката на предстоящите парламентарни избори в Русенско преминава безпроблемно. Особено внимание е обърнато и на пресичането на възможностите за купен и корпоративен вот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари