Над 200 души в Русенско гласуваха пробно

2
По-голямата част от хората не изпитват затруднения при гласуването
По-голямата част от хората не изпитват затруднения при гласуването

При засилен интерес и без особени затруднения преминава обявеното в Русенско демонстрационно пробно машинно гласуване.

Новината стана ясна от проведен по-рано през деня разговор между областния управител Борислав Българинов и председателя на Районната избирателна комисия Милена Хинкова, съобщават от Областна администрация - Русе.

Повече от 200 души от региона в рамките на последните три дни изявиха желание да се запознаят отблизо с възможността за машинен вот две седмици преди предстоящите избори 2 в 1. По-голямата част от хората не изпитват затруднения при гласуването, но предпочитат да са наясно с процеса преди да отидат до секциите.

Болшинството от участвалите в демо вота споделят, че предпочитат да гласуват с машина отколкото с хартиена бюлетина, тъй като всичко става много по-бързо, а освен това се спестява неудобството и от разгъване на понякога внушителни бюлетини, надхвърлящи два метра. Средно машинният вот не отнема повече от минута – минута и половина максимум. „Заедно с РИК правим всичко възможно повече хора от Русе и региона да се запознаят с процедурата по машинно гласуване преди 14 ноември.

Това е и гарант за свеждане до минимум на купения вот.“, коментира Българинов. „Уверявам жителите на областта, че работим съвместно с всички компетентни институции от региона, за да гарантираме честен и прозрачен вот.“, допълва още областният управител.

Припомняме че на изборите на 14-и ноември гласоподавателят ще ползва само една самрт карта, предоставена му от член на секционната избирателна комисия, така както беше и на предходните извънредни парламентарни избори. След като картата бъде поставена в машината, на екрана се появяват опции с информация в какви избори може да се гласува и тогава гласоподавателят може да избере една от трите опции - „Избори за президент и вицепрезидент и за народни представители“, „Избори за президент и вицепрезидент“ и „Избори за народни представители“.

След маркиране на съответните избори трябва да се натисне бутона „Потвърждавам“. На втора страница отново има опция за потвърждаване на вече маркирания избор, както и възможността за промяна като се върне на предишното меню с бутон „Връщане назад“. Ако потвърди и на тази страница своя избор, гласоподавателят вече не може да се върне към предишното меню. След второто потвърждаване, ако човек е избрал да участва и в двата вота, то ще му се заради бюлетината за президент и вицепрезидент. В ляво на екрана е политическата сила или инициативния комитет издигнал кандидатите, а отдясно са техните имена.

По средата са номерата, изтеглени от Централната избирателна комисия. Бюлетината се разлиства с бутоните „Следваща стр.“ и „Предишна стр.“ в долната част на екрана. Съществува и опцията „Не подкрепям никого“. След избора си за президент и вицепрезидент гласоподавателят може да премине към следващия вот с бутон „Към избори за НС“. След натискането на този бутон се визуализира бюлетината за избор за народни представители.

Ако обаче случайно човек е изпуснал и не е успял да направи избора си, но е натиснал бутона „Към избори за НС“, то на екрана ще се появи съобщение „Не сте направили своя избор. Изберете партия, коалиция, независими кандидати или „Не подкрепям никого“. Тогава е необходимо да се натисне бутона „Добре“ и да се направи съответния избор. Едва след това може да се премине към гласуване за народни представители, в случай, че в началото човек е маркирал, че участва и в двата вота. Бюлетината за народни представители е в същия формат като бюлетините на предходните парламентарни избори.

След маркирането на своя избор чрез натискане на бутона „Преглед“ гласоподавателят може да види направените от него избори. С бутона „Промени избора“ може да коригира своето гласуване, като ще бъде върнат на първата страница на бюлетината за президент и вицепрезидент.

Важно е да се знае че разписките, които излизат от машината са две. Гласуващият трябва да изчака машината да ги разпечата и да ги отреже, а не да ги дърпа, защото машината може да блокира. Когато процесът по отпечатването приключи, това се оповестява от звуков сигнал. Двете разписки се пускат в непрозрачната кутия. Смарт картата също трябва да извадена и върната.

Всеки може да се запознае с кратък видео материал относно машинното гласуване на уеб сайта на ЦИК. Видеото е достъпно чрез следния линк: https://www.cik.bg/bg/pvr-ns14.11.2021/machine_voting. Демо симулаторът пък е достъпен тук: https://www.cik.bg/suemg_14.11.2021/.

Съвместната информационна кампания между РИК и Областна администрация – Русе продължава и през следващата седмица. Утре предстои да се посетят Глоджево, Смирненски, Пиргово, Мечка, Тръстеник, Ценово, Долна Студена и Караманово. Във вторник демо машините ще бъдат достъпни в Ветово, Кривна, Сеново, Щръклево, Голямо Враново, Сливо поле и Малко Враново. На 3-и ноември се предвижда се посетят Николово, Просена, Долно Абланово, Красен, Мартен, Сандрово, Ряхово и Бабово.

Повече подробности очаквайте от Районната избирателна комисия и Областната управа през идната седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари