Ричард Алибегов: Всеки ден се вдигат доставните цени, искаме 9% ДДС и нов министър на туризма

0
Хората очакват от нас да върнем продажните цени от 2019 г. Да де, ама отзад никой не връща цената, посочи председателят на Българската асоциация на заведенията
Хората очакват от нас да върнем продажните цени от 2019 г. Да де, ама отзад никой не връща цената, посочи председателят на Българската асоциация на заведенията Снимка: БГНЕС

Хората очакват от нас да върнем продажните цени от 2019 г. Да де, ама отзад никой не връща цената, посочи председателят на Българската асоциация на заведенията

"Свикнахме в последните две години да се будим с нови доставни цени. Всеки производител си имаше своето обяснение за вдигане на цените. Никога не сме успявали да компенсираме загубата от вдигането на доставните цени. Една част от загубата я слагаме в надценката, другата част е от печалбата. Не си представяйте, че кафето ще стане 3 лв., ако струва 2 лв. в заведението. В България пием най-евтиното кафе, средната цена е около 2 лв. В Европа за 1 евро няма почти никъде", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред Bulgaria ON AIR.

От БАЗ се надяват да не се стига до ново поскъпване в заведенията.

"Всеки понеделник получавам имейли от всички доставчици: "Много съжаляваме, 5-10% нагоре". А ние не можем всяка сутрин да правим ново меню. Досега няма увеличение на цените. Хората очакват от нас да върнем продажните цени от 2019 г. Да де, ама отзад никой не връща цената", посочи Алибегов в студиото на "България сутрин".

Гостът изтъкна, че в предизборната програма на 3-4 партии, които сега са в парламента, е имало точка за запазване на 9% ДДС.

"Направили сме много анализи и им показахме, че в Европа в 23 от 27 страни са намалени ставките за туризма. Показахме как ниските ставки са се отразили на приходите и се оказа, че няма никакви загуби за бюджета. 2023 г. е първата година, от която работим без никакви ограничения. Не всяко намаляване на някоя ставка значи нещо лошо. Ще участваме в разговорите за бюджета за 2024 г.", каза още Алибегов.

По думите му предишният служебен кабинет не е направил абсолютно никакъв анализ на случилото се с ДДС-то. В същото време НАП отчита дисциплиниране на сектора.

Ресторантьорите изразиха резерви към новия министър на туризма Зарица Динкова, тъй като, по думите на Алибегов, тя няма нищо общо с туризма и не е експерт.

"Обидно е към туристическия сектор даже да не се пробва да се сложи човек, който има нещо общо с туризма. Писахме писма, дадохме предложения със CV-та, които Денков и Габриел да разгледат. Тяхно право е да не са съгласни с тях, но можеха да сложат човек, който има нещо общо с туризма. Назряват доста големи проблеми, най-вероятно ще се стигне до протести. Искаме среща с акад. Денков, който да обясни как е взето решението за този човек. Тази дама попада под нашите удари без основание. Очакваме да бъде сменена с някой експерт", обясни председателят на БАЗ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    6
    daskal
    Сещам се за всекидневно препълненото с клиенти полуфабрикатно заведение на пъпа на Русе - "Хепи", и се чудя този за какво реве. Ами учете се! Продавайте боклуци! Украсявайте всичко с фъшкии! Те явно това искат. Ей ги на и "Хесбургер" - на 100 метра от тях има кюфтета по лев и двайсет, ама си е друго да си купиш кюфтето за 5 лева, нали?
  • 12
    5
    гост1
    ей паляк вие хората за идиоти ги вземате от 1 кг домати 1 кг краставици които струват 6 лв общо вадите 7 салати по 15 лв и ревете е то вече глупаци няма скоро ще ядете камъни работете на оборот не на надценка пък като не ви харесва този бизнес правете друг е гледайте животни земи
  • 14
    4
    qwe21q
    не прилича на човек, който да буди и нанограм съчувствие в мен, прилича на някакв паразит, който трябва да бъде наказан много, за да се научи на смирение
  • 11
    3
    беговчето
    вместо да ревеш влизай с пълни крачки в пазарната икономика, без помощи, с ддс като всички и се развивай,който оцелее, оцелее! дреме ми на сайдера, че ще намалеят кръчмите!
  • 24
    2
    русенец
    А аз предлагам ДДС ставката за туризма да стане 30 %. Минималната работна заплата за заетите в туризма да стане 1200 лева. За неизплащане на заплати и осигуровки да се влиза ефективно в затвор - минимум 10 години. Да се спрат всякакви енергийни помощи за ресторантьорите. Тогава ще разберем защо цените са баснословни, а качеството - смешно и мизерно. А, да не забравя, искаме и нов председател на кръчмарите, а този с мазната коса да изчезва.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари