Ричард Алибегов: НАП приема бакшиша като кражба

0
Според Алибегов легализирането на оставянето на бакшиш е нещо хубаво, но той трябва да бъде необлагаем
Според Алибегов легализирането на оставянето на бакшиш е нещо хубаво, но той трябва да бъде необлагаем Видео: bTV

Според Алибегов легализирането на оставянето на бакшиш е нещо хубаво, но той трябва да бъде необлагаем

„В чужбина има практика бакшишът да бъде добавен към сметката в ресторантите. Тогава могат да бъдат обложени. Когато държавата наложи законово всички, които влизат в заведеният, да дават 10% - тогава е възможно“.

Това коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

„В България НАП приема бакшиша като кражба. Вие плащате с карта в заведение 60 лева – доволен сте от обслужващия персонал и искате да оставите 10 лева. Ние ви издаваме фискален бон за вашата консумация за 50 лева, а от устройството, по което вие плащате, излиза бележка за 60 лева. Тези 10 лева НАП ги смята за нереализиран оборот и кражба от фиска, а заведението да бъде запечатано за 30 дни“, уточни той.

Алибегов добави, че инспектори на агенцията имат право да проверяват и наличния оборот на всеки сервитьор.

„Ако сервитьорът има 500 лева оборот по наличност в касовия терминал, а в джоба му установят 560 лева. Тогава заведението може да бъде глобено до 2000 лева“, посочи председателят на Българската асоциация на заведенията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    User
    Този Урко като се поже някъде винаги е против покачване на минималната заплата и винаги описва апокалиптични сценарии за ресторантьорския бизнес! Никога не обсъжда стратегии за успешни бизнес модели, за отлично заплащане за персонала, никакви връзки с други бизнес сектори! Сложен е там да пере чужди пешкири!
  • 0
    4
    Гост
    Баничари, сервитьори и готвачи по морето вече са с лилави венци. Сигурно техният труд е по-ценен и за тях трябва да се реве за по-високо заплащане и вдигане на цените.
  • 3
    3
    ХЕИ
    Алибегов за помощи ли намекваш, здравните книжки подновихте ли, ама не за по 20лв, а със всички изследвания, ръцете миете ли ги, черно под ноктите има ли?
  • 1
    2
    Клиент
    "Бакшиш" е мръсна дума във всичките си значения! Преди мнооого години в щатите са давали бакшиш, защото се е смятало, че заплатите са недостатъчни. Това сега не е така. Така че аз винаги плащам с карта и бакшиш ЙОК!
  • 16
    1
    ...
    Бакшиши-макшиши, мазна работа. Отивам в ресторант, разглеждам менюто, решавам какво да поръчам и знам колко ще ми струва. Не знам от платените от мен пари, колко ще отидат за готвача, колко за сервитьора, колко за ток и колко за наем. Това не е моя работа. Идва време да си ходя и ако съм бил доволен да съм оставил още нещичко (10%). Ами че то аз нали за това съм отишъл. За да остана доволен. Ако действителността се размине в очакванията ми просто повече няма да ходя там. Че и на близките си ще го „похваля“ този ресторант. В Япония, как могат да работят без бакшиши?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари