Рибари излизат на протест заради бездействия на МОСВ

1
Според сдружение "Балканка" малките ВЕЦ-ове унищожават реките
Според сдружение "Балканка" малките ВЕЦ-ове унищожават реките Снимка: Радио Видин

Според сдружение "Балканка" малките ВЕЦ-ове унищожават реките

От 8:30 часа днес рибарите от сдружение "Балканка" излизат на протест пред Министерството на околната среда и водите срещу бездействието на ведомството спрямо малки водно-електрически централи, построени в принадлежащите към реките терени без учредено право на строеж от държавата-собственик. Според екосдружението, малките ВЕЦ-ове унищожават реките. Освен това, в страната има много такива централи с изтекли разрешителни за водовземане, но те продължават да работят, информира БНР.

Инженер Димитър Куманов от сдружение "Балканка" поясни:

"Новопостроените водохващания на доста от ВЕЦ-овете у нас са построени без учредено право на строеж в коритата на реките, за който казус има противоречива съдебна практика – точно противоположни решения на различни състави на Върховния съд. При това положение не става ясно как трябва да се спазва законът и това наистина е най-меко казано учудващо, че министър на околната среда отказва да отправи искане към Върховния административен съд за това как трябва да се прилага Законът за водите".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари