Резерватът "Сребърна" е пред екологична катастрофа

0
Пречиствателната станция и канализацията в Сребърна са построени преди 6 години със средства от държавния бюджет. Те обаче не функционират
Пречиствателната станция и канализацията в Сребърна са построени преди 6 години със средства от държавния бюджет. Те обаче не функционират Видео: БНТ

Силистренското село Сребърна и близкият резерват са изправени пред екологична катастрофа заради неработеща пречиствателна станция и канализация.

Хората изтръпват при всеки проливен дъжд, защото шахтите могат да прелеят, а мръсната вода да тръгне по улиците и да се влее в езерото. Пречиствателната станция и канализацията в Сребърна са построени преди 6 години със средства от държавния бюджет. Те обаче не функционират. Основните проблеми са – разместени тръби, пропаднали шахти под нивото на терена, обратни наклони и затлачени участъци.

И така, ако завали проливен дъжд шахтите може да се препълнят, водата да избие по улиците или в домакинствата на хората и потокът да замърси резерватът Сребърна. По разпореждане на екоинспекцията ямите за аварийни ситуации са затворени. Близо 700 сгради в селото са свързани с канализацията, която на практика не работи. Въпреки, че има забрана, водата от домакинствата се влива в тръбите.

Любка Иванова: „Никой не се е откачил, защото хората вложиха средства, направиха си там къщите бани, тоалетни и сега насила да ги карат да се откачат, няма да стане.”

Мария Тодорова: „Две тоалетни имам, едната е външна, а едната е в банята. Ползвам повече външната, да не натоварвам канализацията навънка.”

Водата в канализацията се изпомпва веднъж на две седмици. А местните властите разчитат на съвестта на хората, че няма да я ползват.

Емил Гойчев – заместник-кмет на Община Силистра: „Това е една заложена екологична бомба и се опитваме с Министерството на околната среда и водите да решим проблема в най-кратък срок. Съгласно лабораторните изследвания няма нарушения на химическия състав на водата.”

Георги Иванов – кмет на с. Сребърна: „При един голям проливен дъжд кананализацията се пълни, тия помпени станции ще се препълнят и водата ще отива директно в резервата.“

390 000 лева ще на необходими за ремонта на тръбите на канализацията в Сребърна и на част от съоръженията в пречиствателната станция. Общинският бюджет обаче не разполага с тези средства и затова местната власт разчита на държавата.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари