Революционно проучване за човешкия метаболизъм дава нов поглед върху организма и медицината

2
Професор Понцър заяви, че това може да помогне да се разкрие дали раковите заболявания се разпространяват по различен начин с промяната на метаболизма и дали дозите на лекарствата могат да се коригират през различните фази
Професор Понцър заяви, че това може да помогне да се разкрие дали раковите заболявания се разпространяват по различен начин с промяната на метаболизма и дали дозите на лекарствата могат да се коригират през различните фази Снимка: BBC News

Ново проучване доказва как точно се променя метаболизмът ни през годините

Проучването, обхванало 6400 души на възраст от осем дни до 95 години в 29 държави, показва, че метаболизмът остава "солиден" през цялата средна възраст, пише BBC .

Той достига своя връх на 1 година, стабилен е от 20 до 60 години и след това неумолимо намалява.

Изследователите заявиха, че откритията дават изненадващ нов поглед върху тялото.

Изящни мускули

Метаболизмът е всяка капка химия, необходима за поддържането на тялото в движение.

И колкото по-голямо е тялото - независимо дали става дума за разкъсани мускули или за твърде много мазнини по корема - толкова повече енергия е необходима, за да работи.

Затова изследователите коригират измерванията си, като отчитат размера на тялото, за да сравнят метаболизма на хората "килограм за килограм".

Изследването, публикувано в списание Science, установи четири фази на метаболитен живот:

- раждане до навършване на една година, когато метаболизмът се променя от същия като този на майката до 50 % по-висок от този на възрастните през целия живот

- леко забавяне до 20-годишна възраст, без скок по време на всички промени в пубертета

- никаква промяна между 20 и 60-годишна възраст

- трайно понижение с ежегодни спадове, при които до 90 години метаболизмът е с 26 % по-нисък, отколкото в средата на живота

"Това е картина, която не сме виждали досега, и в нея има много изненади", казва един от изследователите, професор Джон Спикман от университета в Абърдийн.

"Най-изненадващото нещо за мен е, че няма промяна през цялата зряла възраст - ако изпитвате разтройство в средата на живота, вече не можете да обвинявате за това намаляването на метаболизма."

Недохранване в детството

Няма метаболитен скок нито по време на пубертета, нито по време на бременността, нито забавяне около менопаузата, твърдят учените. 

Високият метаболизъм през първите години от живота също така подчертава колко важен момент е той в развитието и защо недохранването в детството може да има последици през целия живот.

"Когато хората говорят за метаболизъм, те си мислят за диета и упражнения - но той е по-дълбок от това, ние всъщност наблюдаваме тялото ви, клетките ви, по време на работа", казва професор Херман Понцър от университета Дюк пред BBC News.

"На една година те са невероятно заети и когато наблюдаваме спад с възрастта, виждаме, че клетките ви спират да работят."
Метаболизмът на хората е измерен с помощта на двойно маркирана вода.

Направена от по-тежки форми на водородните и кислородните атоми, които изграждат водата, тя може да бъде проследена, докато напуска тялото.

Но двойно маркираната вода е изключително скъпа, така че се наложи изследователите да работят заедно в 29 държави, за да съберат данни за 6400 души.

Дози на лекарствата

Изследователите твърдят, че пълното разбиране на променящия се метаболизъм може да има значение за медицината.

Професор Понцър каза, че това може да помогне да се разкрие дали раковите заболявания се разпространяват по различен начин с промяната на метаболизма и дали дозите на лекарствата могат да се коригират през различните фази.

И дори се обсъжда дали лекарствата, които променят метаболизма, биха могли да забавят болестите на старостта.

Д-р Розалин Андерсън и Тимъти Роудс от Университета в Уисконсин заявиха, че "безпрецедентното" изследване вече е довело до "важни нови прозрения за човешкия метаболизъм".

И "не може да бъде съвпадение", че болестите на старостта се появяват, когато метаболизмът спада.

Епидемия от затлъстяване
Професор Том Сандърс от Кралския колеж в Лондон заяви: "Интересното е, че те откриха много малки разлики в общия разход на енергия между ранната зряла възраст и средната възраст - времето, когато повечето възрастни в развитите страни наддават на тегло.

"Тези констатации биха подкрепили мнението, че епидемията от затлъстяване се подхранва от прекомерния прием на енергия от храната, а не от намаляването на разхода на енергия."

Д-р Сорен Брейдж от Университета в Кеймбридж заяви, че общото количество изразходвана енергия е било "пословично трудно за измерване".

"Спешно трябва да насочим вниманието си не само към глобалната енергийна криза, определяна от изгарянето на изкопаеми горива, но и към енергийната криза, която е причинена от това, че не изгаряме достатъчно калории в собствените си тела.", категорично заяви Брейдж. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари