Нов опасен вариант на коронавируса открит в Бразилия

0
Все още не е ясно как новите мутации, които са открили, влияят върху поведението на вируса в човешкото тяло и скоростта на разпространението му сред населението
Все още не е ясно как новите мутации, които са открили, влияят върху поведението на вируса в човешкото тяло и скоростта на разпространението му сред населението

Лекари установиха нов опасен вариант на SARS-CoV-2 в южната част на Бразилия

Той е подобен на така наречения Ламбда коронавирус, който се разпространява в Перу и съседните латиноамерикански страни от края на лятото на 2020 г. Декодирането на вирусния геном и заключенията на учените са публикувани в статия в електронната библиотека medRxiv, цитирани от БГНЕС.

"В средата на юни тази година СЗО призна Ламбда варианта на коронавируса като интересен за проучване. За първи път успяхме да разкрием следи от проникването му в Бразилия от Аржентина и да открием нова мутация на тази версия на SARS-CoV-2, чието разпространение може да изостри епидемиологичната ситуация в страната“, пишат изследователите.

Така нареченият Ламбда вариант на SARS-CoV-2 е изолиран за първи път в Перу в края на миналото лято. Преди появата на индийския вариант на коронавирус, Ламбда съставляваше повечето инфекции в Перу и около една трета от новите случаи на COVID-19 в Аржентина и Чили. Неговият геном съдържа набор от осем ключови мутации, преполагаемо увеличаващи заразността на вируса.

Група бразилски лекари, водени от Присила Уинк, изследовател от Федералния университет на Рио Гранде ду Сул в Порто Алегре, за първи път регистрираха следи от присъствието на Ламбда вариацията на SARS-CoV-2 в Бразилия и откриха нов вариант на тази версия на вируса. Те направиха това откритие, докато наблюдаваха здравето на млад жител на един от граничните градове на щата Рио Гранде ду Сул, който се е завърнал у дома в началото на юни след пътуване до съседна Аржентина. Няколко дни след завръщането си той се почувствал зле и е отишъл в болницата, където му е била поставена диагноза COVID-19.

Когато лекарите дешифрирали генома на вируса, те открили, че той притежава всичките осем ключови мутации, характерни за перуанския щам на SARS-CoV-2, а също така идентифицирали две дузини други промени в структурата на генома, които не са характерни за повечето други разновидности на Ламбда щама на коронавируса.

Както отбелязват Уинк и нейните колеги, все още не е ясно как новите мутации, които са открили, влияят върху поведението на вируса в човешкото тяло и скоростта на разпространението му сред населението. Последващите наблюдения и експерименти, надяват се учените, ще помогнат да се оцени нивото на опасност на Ламбда щама и да се сравнят с другите нови варианти на SARS-CoV-2.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари