Ревизоро: Искам първо да се горят българските боклуци, а след това да се приемат чужди

2
Емил Димитров: Искам да бъде въведена квота първо 50% български боклуци да се горят, а след това да се приемат чужди
Емил Димитров: Искам да бъде въведена квота първо 50% български боклуци да се горят, а след това да се приемат чужди

Искам да бъде въведена квота първо 50% български боклуци да се горят, а след това да се приемат чужди.

Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров, по време на брифинг на пристанище „Варна – Запад“, предаде „Фокус“. 

Успоредно с това ще бъдат затворени няколко вносители на отпадъци, ще бъдат наложени драстични правила за брокерите, като по всяка вероятност те ще отпаднат от пазара. Емил Димитров допълни, че това което в момента се случва под ръководството на главния прокурор Иван Гешев и координацията, която е била извършена по указания на министър-председателя е – всички министерства ангажирани с тази дейност да налагат изключително строг контрол.

„Затваряме пристанища, ж.п. входовете към страната и ще изпратим кадри по вътрешнообщностните митници и граници, където има пунктове за въвеждане на отпадъци в България. Целта е да могат специалистите още на място да ги връщат. А всичко което е вече тук - ще бъде подложено на сериозен контрол.

Реално проблемът се отнася до това, което вече е внесено. Уплашени, че ще намерим контейнери, ги изхвърлят по всякакви дерета, за да могат да кажат – вижте колко е зле, къде е държавата? Но това е резултат на усилията, които се полагат от страна на институциите и показва, че наистина се действа ефективно в тази насока“, категоричен бе министърът на околната среда и водите.

Емил Димитров подчерта, че когато всички министерства и институции координират усилията си, гражданите ще видят нагледно как работи системата. Еко министърът допълни, че в момента предстои на много централи да им се направи ОВОС, като вниманието на институциите е заострено. „Целта не е да се затварят централите, а да продължат работа, но с филтри и всичко, което Законът изисква от тях“, коментира министърът на околната среда.

На въпрос дали ще има и физически контрол спрямо пратките с боклук, Емил Димитров потвърди и допълни: „Изготвен е списък, който ще бъде предоставен на митницата. В него ще фигурират имената и телефоните на инспекторите и когато имат съмнение за даден контейнер, ще бъде сигнализиран точно определен човек, който ще идва от София, за да извърши проверката. Ако контейнерът не отговаря, веднага се връща“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари