Ресторантьори не получават помощи, защото са длъжници към НАП

0
Друга част от бранша въобще не е имала възможност да се възползва от антикризисните мерки
Друга част от бранша въобще не е имала възможност да се възползва от антикризисните мерки Видео: Bulgaria ON AIR

"Половината от бранша не е получил компенсации", заяви председателят на БХРА-Русе Красимир Иванчев

Помощите за бизнеса отново се бавят. Огромен е и броят на затворените заведения, които нямат достъп до помощни средства, разкрива Bulgaria ON AIR

Мартин Вълев е управител на пицария. Кандидатствал е за субсидията от 20% от оборота, но към края на месеца все още не е получил помощите за февруари.

"Получихме средствата за декември и януари, но със забавяне, сега чакаме за февруари, още не сме ги получили", сподели Вълев.

"От 8560 заявления на неработещи ресторанти са изплатени около 4 хиляди. Това означава, че половината от бранша не е получил компенсации", заяви председателят на БХРА-Русе Красимир Иванчев.

Оказва се, че обектите, които не са получили средствата по мярката за първите два месеца, дори не могат да кандидатстват за февруари.

"Не може да получите и да си подадете заявлението за февруари, което е крайно неудобно, защото и то има срок. И срокът му е до 11 април", обясни Иванчев.

Друга част от бранша въобще не е имала възможност да се възползва от антикризисните мерки. Сред тях е и Пламен Йосифов. Той не е успял да кандидатства, след като опитал да пренасочи бизнеса си.

"Аз лично не съм кандидатствал, защото имам задължения към НАП. Тогава, когато трябваше да дам пари за осигуровки тук, ги дърпах за заведението в София, за да може да се завърти колелото. Те така ни затвориха, че си останаха задълженията. Около 7 хиляди лв. дължа към НАП. Счетоводителката каза, че няма да получа нищо, защото сме длъжници. И персоналът не може да кандидатства. От този омагьосан кръг няма излизане", каза Йосифов.

Според ресторантьорите след поредното затваряне се очаква сериозен отлив на персонал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари