Ще продължат ли хотелиерите в Слънчев бряг да приемат бежанци след 1 юни

0
Ресторантьори изчисляват, че сумата от 5 лв. е крайно недостатъчна за хранене 3 пъти на ден
Ресторантьори изчисляват, че сумата от 5 лв. е крайно недостатъчна за хранене 3 пъти на ден Видео: NOVA

Продължението на програмата предвижда 15 лв. на ден за спане и изхранване на украински бежанец

В Слънчев бряг първата голяма група от 600 украински граждани беше преместена от един хотел в друг, информира NOVA

Бежанците ще останат там до 31 май, когато приключва държавната помощ от 40 лева на ден. От 1 юни държавата вече ще дава по 15 лева на хотелиерите. 

Тази помощ включва нощувка и изхранване 3 пъти на ден или само нощувка, но срещу помощ от 10 лева на ден. 

След договорка между собственици 600 украински бежанци , настанени в хотел в Слънчев бряг днес бяха преместени в друг обект, защото утре трябва да пристигнат първите им чужди гости.

“Ние засега не можем да се върнем, защото няма къде. В нашия град има реални бойни действия и затова връщането ни в Украйна е проблемно”, каза Анна. 

Оставането на украинските бежанци е гарантирано само до 31 май, когато приключва програмата, с която се плащат по 40 лв на хотелиер.

Продължението на програмата предвижда 15 лв. на ден за спане и изхранване на украински бежанец. Хотелиери в Слънчев бряг обаче не искат да се възползват от нея.

“Абсолютно не съм съгласна. Категорично мога да заявя,че няма да взема участие,тъй като сумата е просто меко казано смешна”, заяви Елена Андонова.

Ресторантьори изчисляват, че сумата от 5 лв. е крайно недостатъчна за хранене 3 пъти на ден.

“Едно обедно хранене в едно училище, без значение къде в държавата се намира, обяда варира от 3,80 - 4,80 лв. Тук говорим за грамаж 150 гр.,за основно ястие, за супа и за десерт-само за един обяд”, обясни ресторантьорът Димитър Мермеклиев.

 Разумната сума за трите хранения била 12 - 14 лв.

А хотелиерите помолиха съществуващата вече програма да продължи до края на месец юни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари