Рена Стефанова: Кметът Милков задълбочава проблема с Летище Русе

1
От “Продължаваме промяната“ обжалват решението на Общината за Летище Русе
От “Продължаваме промяната“ обжалват решението на Общината за Летище Русе Снимка: архив

От “Продължаваме промяната“ обжалват решението на Общината за Летище Русе

Продължаваме промяната обжалва процедурата, с която Община Русе отдаде “Летище Русе” на дружеството “Еърпорт Русе” ЕООД. Припомняме, че на извънредно заседание на общинския съвет на 14 януари, 47 общински съветници подкрепиха внесеното от кмета Печно Милков предложение на дружеството да бъде отстъпено безвъзмездно право на ползване на Летище Русе за срок от 10 години. Дружеството е съставено от българските фирми „ЩРАПЛАН“ ЕООД със собственик и управител Антони Търницов и „СТРОЙПРОЕКТ“ ЕООД със собственик на капитала Христо Крушарски. Двамата представиха на място пред съветниците инвестиционното си предложение, а дебатите по него продължиха над 3 часа.

След съвещание с председателите на политическите групи бе предложено и одобрено условие в договора. Съгласно него в рамките на 24 месеца дружеството трябва да извърши необходимите текущи ремонти и да изработи документите, нужни за ползването му като гражданско летище, в т.ч. Генерален план за развитие, ремонт на пистата, изграждане на осветление, видеонаблюдение и други. В случай че това не бъде изпълнено, Общината прекратява договора без предизвестие и без да дължи обезщетение, а всички материални и нематериални блага, направени от инвеститорите, остават нейна собственост.

Тогава кметът обяви моментът за исторически. “Цяла България е наясно, че Русе иска да възстанови търговските полети. Редно е решението за съдбата му да се вземе не от 1 човек, бивш министър, а от 51 русенци, общински съветници“, заяви кметът Пенчо Милков в началото на дебатите.

Според бившия народен представител от ПП адв. Рена Стефанова обаче не са спазени процедурите в предвидени в правилника за работа на Общинския съвет. В интервю за Дарик Радио тя обясни, предложението за решение е внесено от кмета в деня на самото заседание. То набързо е било разгледано предната вечер единствено от Комисията по законодателство. Спорд юриста обаче, логично е след като говорим за транспортен и инфраструктурен проект, той да бъде разгледан от транспортната комисия и комисията по регионално развитие. Така, хората не знаят на какво основание е преценено, че е добре да бъде отстъпено това право на ползване безвъзмездно. Адвокат Стефанова е изискала цялата преписка и от нея не става каква би била ползата за общината ако бъде отдадено възмездно летището. “За мен това предложение страда от липса на конкретика кой, защо, кога и какво ще извърши и срещу какво. И най-вече защо Община Русе прецени, че обществения интерес ще бъде най-добре защитен ако бъде предоставено безвъзмездно това летище и то за един срок от 10 години, който е на границата със сделка на разпореждане, защото това е един дълъг срок, в който дори и да иска един следващ общински съвет да вземе друго решение то няма да може ако той остане в сила” обясни Рена Стефанова.

Според нея допълнителните условия, които Община Русе наложи в договора касаят единствено дейността на фирмата наемател.

“Убедена съм, че “Еърпорт Русе” ще извършат дейностите заложени за първите две години, защото това е в техен интерес да го направят, но няма гаранцията за останалото. Казвам го, защото така разчитам решението на Общинския съвет, след изтичането на двете години няма предвидени санкции ако нещо не се случи”, заяви адв. Стефанова.

Жалбата е за нарушаване на административно-процесуалните правила и нарушаване на материалния закон. “Твърдим и считаме, че сме прави, че право на ползване върху летище може да бъде може да бъде учредено единствено по закона за концесиите, поне така казва Закона за гражданското въздухоплаване. Т.е. такава правна фигура като отстъпване право на ползване по ред различен от Закона за концесиите е невъзможен когато обекта е летище. Съдът ще се произнесе по нашата жалба и ако счете че тя е основателна би трябвало да отмени това решение на Общинския съвет и евентуално да даде указания по приложение на закона а именно да бъде зпазен Материалния закон. Това очаквам да се случи”, категорична бе Стефанова.

Та обясни, че действията и не са политически и не са свързани с наближаване на предизборната кампания. Срокът за обжалване на решението тече от деня на публикуване на сайта на общината. Това е станало на 30 януари. За мотивиране на жалбата е било необходими време за набавяне на необходимата информация. “Няма политика в това, има интерес Русе да получи най-доброто от това летище. Изрично подчертавам, че не съм изискала спиране на този акт на Общината за да няма притеснения за ползвателите. Ако съдът реши, че решението е правилно те ще продължат да работят, ако реши, че не е правилно ще бъде отменен”, поясни Рена Стефанова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    A, беее..........
    Тая дето беше солташак на Дедо Еконтий, що не оправи летището, до като Дедо беше министър, ами сега дава акъл. Той Гешев е виновен и за летище Русе.
  • 5
    4
    А нещо
    Че е паметник на културата, защо се захранва. То само на това основание решението е нищожно
  • 7
    3
    Гошо куче лошо
    Тъпа е майка ти :)
  • -13
    2
    Сашо
    Мноу си ТЪП, Гоше!
  • 27
    1
    Гошо куче лошо
    Щом ПП вията като кучета, значи Милков и общинския съвет, не са сбъркали. Без да имам претенции да разбирам или да симпатизирам, този факт ми стига.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари