Ремонтът на моста на Колю Фичето се бави заради скока в цените на желязото

0
Изпълнителите са готови да платят неустойки, но на този етап не могат да започнат дейност
Изпълнителите са готови да платят неустойки, но на този етап не могат да започнат дейност

Изпълнителите са готови да платят неустойки, но на този етап не могат да започнат дейност

Ремонтът на емблематичния мост на Колю Фичето при Бяла се бави заради драстичния скок в цените на материалите – арматурно желязо, стомана и др., които освен това липсват на пазара. Това съобщи кметът на общината Димитър Славов.

Той обясни, че на 8 март е издадено разрешително за строеж, фирмите, ангажирани с проекта, са поискали или да се променят заложените в договора цени, или няма да започнат работа. Изпълнителите са казали, че са готови да платят неустойки, но на този етап не могат да започнат дейност. Въпреки това кметът се надява, че намеренията на МРРБ за актуализация на стойностите ще се осъществят, за да може проектът да се изпълни в разписаните срокове и да е готов през 2023 г.

Мостът на Колю Фичето, който е паметник на културата от национално значение, ще се ремонтира и реставрира със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Общата стойност е малко над 9,5 млн. лв. Предвижда се консервация и реставрация на съоръжението, изграждане на двуетажна сграда, в която ще се помещават музей, ресторант и помощни помещения, както и цялостно облагородяване на зоната около моста. Ще бъде доставено и оборудване за ефектно 3D мапинг шоу и други атракции, които да превърнат общината в туристическа дестинация.

Димитър Славов заяви, че има пълна готовност за започване на строителните дейности, като има и съгласуване на документацията от страна на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари